Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fizička aktivnost zaista poboljšava kognitivne sposobnosti

    Vežbanje ne samo da jača vaše srce i mišiće, ono takođe jača i vaš mozak. Desetine studija pokazuju da vežbe aerobika mogu da povećaju veličinu ključnih moždanih struktura i poboljšaju kognitivne sposobnosti kod dece i starijih osoba. 

    Profesor psihologije na Univerzitetu u Ilinoju Art Krejmer, čuveni stručnjak u oblasti dejstva fizičke kondicije na kognitivne sposobnosti, izneo je ove rezultate na sastanku Američke asocijacije za razvoj nauke u Bostonu. Krejmer je direktor Bekmanovog instituta za naprednu nauku i tehnologiju pri Univerzitetu u Ilinoju.

    ,,Ljudi u industrijskim zemljama imaju sve više sedentarni način života, usled promene prirode posla  i aktivnosti u slobodno vreme’’, kaže Krejmer. ,,Zbog ovih društvenih promena, dolazi do porasta stope bolesti kao što su hipertenzija, dijabetes, osteoporoza i neke vrste karcinoma. Fizička aktivnost služi da se smanji podložnost ovim bolestima.’’

    ,,Veća fizička aktivnost takođe ima direktan i relativno brz uticaj na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga’’, kaže on. ,,To pokazuju studije na životinjama u vezi sa fizičkom aktivnošću u proteklih nekoliko decenija.’’

    Studije na ljudima, od kojih su mnoge sprovedene u Krejmerovoj laboratoriji, takođe pokazuju da redovno vežbanje, kao što je šetnja tri puta nedeljno, pozitivno utiče na mozak.

    Krejmer je predstavio istraživanja svoje i drugih laboratorija koja pokazuju da kod starijih osoba koje učestvuju na treninzima kondicije i fizičkoj aktivnosti dolazi do velikog poboljšanja moždane strukture i funkcije. On će detaljnije objasniti kako naučnici koriste i bihejvioralne mere i neinvazivne tehnike snimanja mozga kao što su magnetna rezonanca, funkcionalna magnetna rezonanca, potenijal mozga povezan sa događajima i optički signali povezani sa događajima za procenu kognitivnih sposobnosti. Svoju prezentaciju će završiti analizom velikih razlika u literaturi o ljudskom i životinjskom kognitivnom i moždanom zdravlju i opisati kako buduća istraživanja mogu da smanje tu razliku. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE