Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez nafte ne bi bilo ni aspirina, a ni karmina

    Ne samo da bez nafte ne bi bilo vožnje automobilom, već ne bi postojali ni aspirini, najlon čarape i plastične kese. Gde sve ima nafte, a da to sigurno niste znali?

    …u aspirinu. Nekoliko dekada unazad aspirin je na samom vrhu liste lekova po potrošnji. Za opuštanje mišića, snižavanje temperature ili bolove nema popularnijeg proizvoda farmaceutske industrije. Ono što treba da znate je da njegova proizvodnja počinje sa benzenom, ugljovodonikom koji se dobija iz derivata nafte. 

    …najlon čarape. Od kada su proizvedene i prvi put u Americi puštene u prodaju (1940.) toliko su popularne da su stvar prestiža, ali i fetiša. Najlon se dobija od derivata nafte i postoji od 1935. Kada su se prvi put našle u prodavnicama, razgrabljeno je više od četiri miliona pari. Šta mislite koliko se danas proda i koliko za to nafte utroši?

     

    …voštane bojice. Bez nafte ne bi bilo ni crteža i uspomena iz detinjstva. U ovim bojicama se nalazi parafinski vosak koji je inače sastavni deo sveća. Šta mislite kako se postiže da se čokolada onako lepo sjaji?

     

     

     

    …žvake. Polietilen i parafinski vosak ima svaka žvaka (što je i razlog što žvake nisu biorazgradljive). Ovi produkti nafte doprinose da žvakaća poslastica dugo traje.

     

     

    …odeća koja se ne gužva. Ovakva je odeća jednostavna za održavanje što je zasluga poliestera i na kraju nafte. Derivati nafte se koriste u proizvodnji sintetike bez koje se danas ne može zamisliti proizvodnja konfekcije. Ako ste samo za pamuk, onda ste i za peglu. Ako nosite poliester, pegla vam ne treba.

     

    …šminka. Ruževi i ajlajneri u savremenom obliku ne bi postojali da nema nafte. Akrilati, propilen su samo neki od sastava šminke, a koji se dobijaju iz nafte. Kad smo kod ulepšavanja i nege, Vazelin je proizvod široke potrošnje, a dobija se, odakle drugo ako ne iz nafte.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE