Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saveti atletskog stručnjaka: Kako da zavolite trčanje i da trčite pravilno?

    Andy Baldwin je lekar američke mornarice i pravi zaljubljenik u maratone. Može da se pohvali da veliki broj istrčao. I na tome nije ostao – mnoge je ljude inspirisao da se okrenu trčanju, da ga zavole uz sve odbijanje i napor koji je trebalo uložiti. Javnost je čula za Baldwina pošto su mnoge poznate ličnosti uz njega počele da trče, a i zavoleo je humanitarni rad.

    Sa vama delimo njegove savete ako ste spremni da svoje srce poklonite trčanju i tako kupite ulaznicu u svet zdravlja i kondicije.

    Trčite u društvu. Nađite partnera za trčanje, pored toga što će trening biti daleko zabavniji,  bićete odgovorniji i posvećeniji.
    …….
    Pre svakog vežbanja obavezno je zagrevanje, istezanje i razgibavanje.
    ……

    Za početak trčite tri puta nedeljno. Na primer, kombinujte ponedeljak, sredu i subotu ili utorak, četvrtak i nedelju. S tim što vikendom treba da istrčite tri puta dužu relaciju nego radnim danima. Baldwin savetuje da prve nedelje pređete 8 kilometara, druge 11 kilometara, treće 15 kilometara, potom 16, pa 17 i tako dok ne ispunite cilj i ne stignete do 20-og kilometra. Ovu razdaljinu dalje treba održavati kao optimalnu (polumaraton).
    ……
    Preporučuje se i da u danima odmora postoji fizička aktivnost. Baldwin savetuje plivanje, jogu, pilates, vožnju biciklom ili masažu.
    ……

    Dva dana tokom nedelje ostavite isključivo za odmor, jer i mišići zaslužuju kratak predah.
    ……
    Bitna je i lokacija gde ćete trčati. Neka to bude tamo gde ćete uživati u predelima – prostrani parkovi, zelenilo, prijatna okolina, sve što će vašu rutinu učiniti ugodnijom. Posmatrajte oko sebe i osluškujte svoje telo, uspostavite vezu sa prirodom.
    ……
    Pijte tečnost kako tokom trčanja ne biste dehidrirali.
    ……
    Nabavite GPS sat. Pomoću njega znaćete tačnu kilometražu koju ste istrčali i vreme koje vam je za to bilo potrebno.
    ……
    Imajte na umu da fizička aktivnost ne sme biti izgovor za nezdravu ishranu. Prepustite se 'pametnim' ugljenim hidratima kao što su smeđi pirinač i integralne žitarice, jedite nemasne proteine i unosite dosta voća i povrća.
    ……
    Ne mislite o vremenu, trčanje treba da vam bude zabavno. Neka vam um tokom trčanja bude okupiran pozitivnim mislima. Pevajte, brojte ljude, igrajte mentalne igrice, pričajte sa drugim trkačima.

    Neka vam trčanje postane rutina i način života, a ne nešto zamorno i teško. Radi se o putovanju. Čak i da se opredelite za hodanje, za sebe ćete uraditi mnogo. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE