Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Priča koja ne zna za vreme: Ko pobeđuje u borbi koju svako vodi?

    Ime i rad Džejmsa Munija (James Mooney) poznaju etnolozi, ali i svi koji se interesuju za način života i mudrosti američkih plemena. Mooney je nekoliko godina živeo sa plemenom Čiroki i izučavao običaje, rituale, navike, mitove, međuljudske odnose i odnos sa prirodom. Čiroki su poznati po bliskosti sa prirodom, po obredima inicijacije ili uvođenjem mladih u svet odraslih, po svojim mitovima i pričama koje je Muni pažljivo beležio i objavio u knjizi ’Istorija i mitovi Čiroki Indijanaca’ (1900), koja je i danas ugledan vodič kroz istoriju ovog severnoameričkog plemena.

    Priča koja posebno privlači pažnju i na jedinstven način opisuje čoveka (u kom god veku živeo), je priča koju je Muni zabeležio kao priču ’Dva vuka’.

    Mladi dečak je došao do svog dede ljut na drugog dečaka iz plemena koji je prema njemu bio nepravedan. Deda mu je rekao:

    Ispričaću ti priču. I ja ponekad osetim mržnju prema onima koji mnogo uzimaju, koji ne žale zbog svojih dela. Ali, mržnja tebe uništava, a ne povređuje tvog neprijatelja. Mržnja je kao kad uzmeš otrov i očekuješ da će ubiti nekog drugog. Mnogo sam se puta borio sa takvim osećanjima.
    To je kao da u sebi imam dva vuka.
    Jedan je dobar, ne povređuje, živi u skladu sa svime što ga okružuje, bori se samo kada je ispravno boriti se, on je ljubav, mir, radost, nada, ljubaznost.
    Ali, drugi vuk je pun besa. I najmanja sitnica ga istera iz takta, sa svima se bori sve vreme, pa čak i bez razloga. On ne može da misli jer je njegova mržnja velika. On je ljutnja, ljubomora, zavist, laži, inferiornost.
    Nekada je teško živeti sa ova dva vuka jer i jedan i drugi žele da dominiraju mojom dušom i oni se neprestano bore.
    Dečak je zapanjen pitao: ’Deda, koji će pobediti?’
    ’Onaj kojeg hraniš’, deda je odgovorio i nasmejao se.“ 

    Izvor: BIZLife

    Foto: S.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE