Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najvažniji obrok: Pet zdravih predloga za ukusan, a zdrav doručak

    Stara izreka kaže: „Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru ostavi neprijatelju“. Iako je svima slađe da doručkuju u društvu, ova izreka direktno apeluje na važnost doručka, kao najvažnijeg obroka u toku dana. I zaista, istraživači, lekari, stručnjaci, godinama unazad pokušavaju da iznova istaknu koliko je doručak važan: najpre, iz razloga što se zajedno sa buđenjem i vaš organizam aktivira – tada ima najviše snage, elana i energije; hrana koju jedete lakše i brže se vari, u skladu sa prirodnim ritmom vašeg uma i tela; jutro je vreme kada apsorbujete najveću količinu nutritivnih vrednosti važnih za mnogobrojne aktivnosti koje vas čekaju u toku dana.

    Ako ste stalno u žurbi, ili imate dilemu da li doručkujete adekvatno, dovoljno i zdravo, ovo je 5 kvalitetnih obroka za jutro koji će vam dati snagu i ojačati imunitet:

    1. Puter od kikirikija

    Ako ste ljubitelj ove ukusne grickalice, prijaće vam obrok sačinjen od tosta, putera od kikirikija i ukusnih dodataka. Umesto šećerom naoružajte se proteinima, te na namazani tost pospite pola šake suvog grožđa, susama ili kikirikija, i pojačajte dejstvo vlakana u svom organizmu.

    2. Prazna krofna i čokoladno mleko

    Ove dve namirnice same po sebi nisu naoročito niskokalorične, ali imajte na umu dve stvari: sve što pojedete ujutru svari se u toku dana; ponekad ono što deluje da je visokokalorično, zapravo ima manje kalorija od namirnice koja deluje zdravije i manje masno. Obična prazna krofna ima 280 kalorija, dok pogačica od kukuruznog brašna ima oko 500. Ako vam ovo prazno pecivo nije najukusnije, obogatite obrok šakom badema ili suvog voća, a umesto kafe, koja je fatalna u kombinaciji sa mlekom, odaberite čokoladno mleko sa niskim procentom masti.

    3. Originalna pica-sendvič

    Za ovaj obrok vam je potrebno sledeće: bajati hleb, 2-3 kašike sirnog namaza sa niskim procentom masti, paradajz, maslinovo ulje, so i biber. Već pretpostavljate po kom redosledu pravite svoje pica-sendviče (poželjno je do dva) koje možete i blago zapeći. Umesto suncokretovog, uvek birajte maslinovo ili ulje od koštica grožđa, izbegavajte slane suhomesnate proizvode pune aditiva, i imajte u vidu da sušeni, bajati hleb ima manje kalorija nego svež.

    4. Pahuljice ili musli

    Jedna do jedna i po šolja pahuljica zajedno sa 200 ml mleka sa niskim procentom masti je zdrav, lagan i jednostavan doručak. Ako ne volite mleko ili vam u nekom trenutku dosadi, pahuljice možete preliti sokom od limuna ili jogurtom sa nekim od ukusa, a možete napraviti i bolju verziju – musli, dodajući malo oraha, badema ili kandiranog voća.

    5. Kuvano jaje

    Jedan od najbogatijih izvora proteina je tvrdo kuvano jaje, međutim, ono samo po sebi nema dovoljno vlakana i ugljenih hidrata, te vas ne može ni zasititi. Sa druge strane, jedno trvdo kuvano jaje nije baš najukusniji obrok, stoga ga ubacite u jednu tortilju, zajedno sa malo slanine, domaće sušene pršute ili kriškom sira, kao i listovima zelene salate.

    Foto: Thebestcookierecipes, Jessfalk, Sofiesspisekammer

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE