JOVANA MILJANOVIĆ: Obiđite ceo svet besplatno

PinterestFacebookTwitterShare

Bez obzira na lošu ekonomsku situaciju u zemlji, neki od nas se ne daju obeshrabriti kada su putovanja u pitanju. Još jedan put, Jovana Miljanović pokazuje kako je moguće putovati besplatno ili uz put i zaraditi nešto novca.

Volontiranje u zamenu za smeštaj i hranu

Popularna opcija u inostranstvu za mlade ljude koji žele da obiđu svet je da se prijave na neki od sajtova za volontiranje, preko kojih nalaze projekte kojima bi mogli da doprinesu okruženju ili društvu. Postoje opcije da radite u organskim farmama, letnjim školama, kampovima za decu…
http://www.workaway.info/
http://www.helpx.net/

Možete da predajete strani jezik u inostranstvu

Dobro pričate engleski jezik, volite da radite sa ljudima? Postoji puno škola za decu u Africi kojima bi značilo da dođete da predajete njihovim učenicima na par meseci. Po svetskim metropolama, jako su popularne letnje škole jezika, te možete vrlo lako i da zavšite u stranoj zemlji učeći nekoga srpski jezik. Za ovakve prilike najbolje je da kontaktirate ambasade, kulturne centre država u koje biste voleli da odete kod nas ili da jednostavno pretražujete Google dok ne nađete savršenu priliku za vas.

 

Volite životinje i odgovara vam da čuvate nečiju kuću dok on putuje?

Zašto ne biste napravili nalog na nekom od ovih sajtova i prijavili se da brinete o nečijoj kući dok je on odsutan. Možete izabrati opciju od dve nedelje ili čak šest meseci. Neke kuće dolaze sa ljubimcima, neke bez. Za pojedine sajtove morate da platite malu članarinu, ali mislim da se daleko više to isplati nego odsedanje u tim gradovima na druge načine.

Jedan zaljubljeni par je tako putovao godinama, a svoje avanture delili sun a svom blogu, da bi na kraju izdali i knjigu o ovom načinu života i putovanja. http://www.hecktictravels.com/housesitting

Evo sajtova preko kojih možete da isprobate ovaj način putovanja:
http://www.trustedhousesitters.com/gb/
http://www.housesittersamerica.com/
http://www.mindmyhouse.com/
http://www.caretaker.org/

Želite da otputujete na egzotična ostrva?

Način da obiđete egzotična ostrva, da imate plaćen smeštaj, hranu i usput zaradite lepu sumu novca je da se prijavite u neku od agencija koje organizuju rad na kruzerima. Možete da izaberete šta biste radili, od prodavačice, konobara, kuvara do animatora, sigurno ćete pronaći nešto u čemu ste dobri i što vam ne bi bio problem da radite pola godine ili više u zamenu za novac i egzotičnu avanturu.

Evo nekih sajtova na ovu temu
http://radnabrodu.com/
http://www.cruiselinesjobs.com/kako-dobiti-posao-na-brodu-za-krstarenje/
http://www.safecruise.rs/sr/

Volite decu? Aupair je prava stvar za vas

Brojne moje drugarice su na ovaj način obišle Ameriku, Francusku, Holandiju i druge zemlje. Uz to su dobijale novac, radile šest sati dnevno, paralelno imale plaćeni kurs jezika u zemlji u kojoj su. Jedna je odlično naučila holandski, druga je učila dete koje je čuvala engleski, pa je za to dobijala dodatni novac, tako da je imala džeparac za putovanja. Porodica u kojoj je bila joj je izašla u susret da za nju sprema vegeterijansku hranu, vodili su je sa njima na vikend putovanja i ostali su u dobrom odnosu godinama kasnije.

Za ove programe bi najbolje bilo da kontaktirate ambasadu zemlje u koju želite da idete, jer će vam oni dati najrelevantnije informacije.

Evo nekih korisnih sajtova
http://www.aupair-world.net/
http://www.ayusa.rs/aupair/au_pair_o_programu.php

Volite avanture?

Ako ste ljubitel zimskih sportova, ili ste strastveni za ronjenje, skijanje na vodi ili slično, možda je idealna opcija za vas da odete da radite u nekom restortu ili lokaciji na kojoj ćete imati smeštaj i hranu u zamenu za vaše iskustvo u konkretnom sportu i želju da druge obučavate u istom.

Evo sajta da dobijete ideju kako to izgleda
http://www.adventurework.co.uk/

Couchsurfing

Ako želite da odsedate besplatno kod nekoga u stanu, najbolji sajt da nađete ljude otvorene za tako nešto je Couchsurfing. Kada odsedate kod lokalaca imate najbolji uvid u lokalne običaje, saznaćete sve o događajima u gradu, gde je najbolji provod, hrana i kako da uštedite novac na turističkim aktivnostima. Ako ste skeptični za prvi put pođite sa prijateljem pa odsednite zajedno kod nekoga.
https://www.couchsurfing.com/
 

HEYSUCESS

Sajt koji je najzgodniji za korišćenje ako ste student i tražite šansu za usavršavanje putem takmičenja, praksi, stipendija, projekata, konferencija i tako dalje. Iako prvenstveno namenjen studentima, ovaj sajt je itekako koristan za nas koji smo davno diplomirali. Dosta ovih aktivnosti je otvoreno i za starije, a često su troškovi putovanja potpuno pokriveni.

CROWDRISE

Ako umete lepo da pišete i imate određen, jasan i precizan cilj zašto želite negde da otputujete, ovaj sajt vam daje mogućnost da se kreativno izreazite, a potom će članovi kojima se svidi vaša priča donirati novac da se vaše putovanje iz snova ili projekat ostvari.  Samo se spremite da detaljno objasnite rutu, finansije koje će vam biti neophodne i  razlog zašto je baš ta destinacija vaš prvi izbor.
Sajt https://www.crowdrise.com#sthash.ezqsHMyN.dpuf

TREVOLTA

Zašto baš vi treba da budete izabrani da odete s devojkom na put na Bali, ili sa prijateljima da snimate dokumentarac u Italji? Koja god da je vaša životna želja, Trevolta vam daje način da pronađete sponzore za vaše putovanje u vidu brendova ili običnih ljudi poput vas koji samo žele da pomognu.

Sajt http://www.trevolta.com/travels