Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još je filozof Dejvid Hjum znao: NAJBOLJI ODGOVOR HEJTERIMA JE…

    U poslednjoj godini svog života, veliki škotski filozof, istoričar i esejist David Hume (Dejvid Hjum), koji je živeo od 7. maja 1711. godine do 25. avgusta 1776., dakle u toj poslednjoj godini života napisao je kratak, lep autobiografski esej pod nazivom „Moj sopstveni život“ – moćan paket mudrosti o merama života koji je življen dobro.

    Ono što Humeovu knjigu čini toliko moćnom i pronicljivom jeste što ima manje zajedničkog sa tradicionalnom autobiografijom nego što ima sa memoarom – žanrom koji najbolje koristi piščevu priču da pronikne u univerzalne ljudske istine, piše sajt BrainPickings. Hume opisuje kako jednostavan ugovor koji je napravio sa samim sobom, postaje njegova pozitivna karakterna osobina – odluka, prvo, da ne bude obeshrabren neuspehom i odbijanjem („Nikada književno ne pokušati je veća nesreća od moje „Rasprave o ljudskoj prirodi,“ priseća se prve knjige); zatim, nakon postizanja uspeha, da se odupre sitnim ljubomorama i gorkim sitnicama koje suviše često prate slavu i priznanja.

    Kierkegaard (Kjerkegor) oduševljeno je primetio vek kasnije, da javno divljenje može da metastazira u ogorčenost, zavist i nesigunost. Dva i po veka pre nego što je mantra internet sveta postala „ne mogu da podnesem trolove“, Hume razmišlja o tome kako izbor da se ne upušta u svet mržnje i „hejtera“ povećava uživanje u životu:

    Doneo sam odluku, nikada ne odgovaraj svakome; i time što nisam neugodan, lako sam održao jasan stav u svim književnim prepirkama. Ovi simptomi rastućeg ugleda ohrabrili su me, i bio sam sposobniji da vidim povoljnije više nego nepovoljnije strane svake prilike…

    Osvrćući se na svoj život, Hume pravti svoj naizgled jednostavan izbor koji leži na arhitekturi njegovog karaktera:

    Ja sam, ili tačnije bio sam čovek kome je komandovala narav, otvoren, društven i veseo humor, sposoban da se poveže, ali malo podložan neprijateljstvu, i pod velikim uticajem mojih strasti. Čak i moja ljubav prema književnoj slavi, moja vladajuća strast, nikada nije pogoršala moju narav, bez obzira na česta razočarenja.

    Foto: David Hume by Allan Ramsay, 1754

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE