10 stvari koje MORATE da znate o Đoki Vještici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Na današnji dan, 9.maja 1939. godine, rođen je Đoko Vještica, legendarni novinar, urednik, voditelj i jedan od osnivača „Studija B“.

Profesionalnu karijeru počeo je u “Borbi” gde je pisao „Vesti sa univerziteta“, da bi sa nekolicinom urednika “Borbe” 1970. osnovao Studio B, gde je zauvek ostao upamćen kao urednik emisije „Beogradska razglednica.“ Umro je 2008. godine.

Vještica će biti upamćen po mnogo čemu, a za one koji ne znaju ko je bio i šta je predstavljao jedan od najvećih novinara glavnog grada, izdvajamo deset stvari po kojima je bio poseban.

O počecima „Od petog razreda osnovne škole , definitivno sam znao da ću postati novinar. U Beograd sam došao bez prebijene pare i morao sam sam da se izdržavam. Oprao sam mnogo beogradskih zgrada, istovario puno vagona i statirao u pozorištu i na filmu, a u novinarstvo sam ušao kao prodavac novina. Nikad se nisam stideo posla i bio sam spreman, kao što je i danas slučaj, da radim i dan i noć.“ Iz intervjua 1981. godine.

O načinu rada „Po pravilu “Beogradsku razglednicu” je počinjao tako što bi telefonom pozvao nekog važnog direktora, a čim ga dobije, “navali” da ovaj nešto uradi. Funkcioner obeća, ali ga Đoka za koji dan ponovo pozove da proveri da li je obećano i urađeno.“ Nada Vještica

Primer. „Direktor jedne građevinske zadruge nije želeo da odgovara na moje pozive i ja sam svako jutro govorio sledeće: ovo je 19., pa 20. i tako sve do 23.dana da druga tog i tog ne mogu da pronađem. Na kraju posle tog 23.puta taj čovek se javio i rekao: „Aman, evo javljam se, radi mi šta hoćeš, samo nemoj svako jutro da slušam svoje ime!“

„Pretnje“. Sedamdesetih godina kada se građanima nanese nepravda, gradskim „glavešinama“ se pretilo sa “tužiću vas Đoki Vještici”.

Činjenice. Posle Tita i čuvenog gradonačelnika Branka Pešića, Đoko Vještica je bio najmoćniji čovek u prestonici

Lekcije. Prva od lekcija početnicima bila je da znaju gde da mu kupe dobar burek.

Naučeno. Ne zna se broj novinara koji sada sa ponosom govore da su izašli iz škole Đoke Vještice. Mnogo ih je.

Inicijativa.Prvi „Beogradski maraton“ je održan 1988. godine na inicijativu Đoke Vještice.

Humanost. Vještica je 90-tih godina radio i kao ataše čitalaca u „Blicu“ i organizovao mnogobrojne humanitarne akcije. Za više od 200 obolele dece prikupljen je novac za operacije u zemlji i inostranstvu. U akciji organizovanoj sa Privatnom lekarskom komorom Srbije, besplatne preglede u 500 privatnih klinika imalo je 12.500 čitalaca. Slušne aparate dobilo je 200 ljudi, a 150 naočare. Više od 500 ljudi dobilo je besplatne savete advokata.

Posthumno. Ugao Kralja Milana i Resavske, zove se Plato Đoke Vještice, dok je Udruženje novinara Srbije ustanovilo nagradu za novinarsku humanost, koja po njemu nosi ime.

 

Izvor: BIZLife

Foto: YouTube screenshot

Piše: M.M.