10 stvari koje vam mama nikad nije rekla (a verovatno nećete ni vi svom detetu)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sve majke na svetu (ili skoro pa sve) svetao su primer nesebičnosti, saosećanja, posvećenosti, odanosti i ljubavi. Iskustvo majčinstva (roditeljstva) prkosi logici razuma – mnogi to ne mogu da shvate dok ne dobiju svoje dete.

Vaša majka vam verovatno nije rekla o svim ovim navedenim stvarima. Ali to ne znači da ih nije iskusilo – baš sve.

O tome za “Huffington Post” piše Nataša Kreg (Natasha Craig), autorka, blogerka i majka.

Zbog vas je često plakala… mnogo.

Plakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je kad se porodila i donela na svet – vas. Plakala je kada vas je prvi put uzela u naručje. Plakala je od sreće. Ali i od straha. I od brige. Plakala je i kad je osećala vaš bol, vašu radost, i delila je to sa vama, bez obzira da li ste bili svesni toga.

Želela je to poslednje parče torte.

Ali kada je videla kako gledate u taj komadić slatkiša, apetit joj je opao. Uvek joj je bilo draže da vaš stomačić bude pun.

mama-pix

Bolelo je.

Kada ste je čupali, grebali; dok ste je šutirali kada ste spavali. Kada ste hteli da vas nosi, iako ste već bili poprilično teški…

Uvek se bojala.

I uvek je bila zaštitnički nastrojena prema vama. Govorila bi “Ne” kada bi neko zatražio da vas drži u naručju, jer niko nije mogao da vas drži tako sigurno kao ona. Srce joj je preskakalo dok ste pravili prve korake. PLašila se da ćete se povrediti, da će vam se nešto desiti… I uvek je bila tu da se postara da sve bude kako treba.

Mama zna da nije savršena.

Sama je sebi najstroži kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad mrzi sebe zbog njih. Najstroža je prema sebi kada ste u pitanju vi. Htela je da bude savršena mama, da ne uradi ništa pogrešno, ali i majke su samo ljudi…

Kada bi mogla da vrati vreme unazad, svaka majka bi želela da popravi ono što je uradila pogrešno. Ali ne može. Zato budite dobri prema svojoj majci, jer radila je kako je najbolje znala.

dete-pix

Često bi vas posmatrala dok spavate.

Bilo je noći kada je ostajala do 3 ujutru moleći Boga da konačno zaspite. Pevala vam je uspavanke, ljuljala vas, tešila kada biste zaplakali u snu. I, kada biste konačno zaspali, legla bi pored vas i sav njen umor nestao bi u sekundi, gledala bi vaše savršeno lice, osećajući kako je preplavljuje ljubav, za koju nije ni znala da postoji.

Nosila vas je duže od devet meseci.

Bila vam je potrebna, pa je nekako uspevala da vas nosi dok čisti, dok jede, ili treba da obavi važan razgovor. Ruke su joj bile umorne, leđa su je bolela, ali i dalje je želela da joj budete blizu. Osećali ste se bezbedno u njenom naručju, i bili ste srećni dok vas je držala, zato je to radila stalno i kad god je mogla.

Slamalo joj se srce svaki put kada biste zaplakali.

Ne postoji tužniji zvuk od dečijeg plača, ili strašnijeg prizora nego kada se suze kotrljaju niz njihovo malo lice. Radila je sve što je u njenoj moći kako biste prestali da plačete, a kada nije mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slamalo na hiljadu delića.

majka-pix

Stavljala vas je na prvo mesto.

Bilo je vremena kada nije stizala da jede, da se istušira ili da se naspava. Stavljala je vaše potrebe na prvo mesto, ispred svojih. Po ceo dan bi se brinula o vama, i na kraju dana nije joj ostajalo energije za sebe. Sutradan bi se budila, i sve bi opet isto radila, jer ste joj toliko značili.

Opet bi uradila isto.

Biti majka, biti roditelj, jedan je od najtežih poslova koje bilo ko može da uradi. Plačete, grešite, ali nastavljate i učite. Ali, osećate veću radost i ljubav nego što ste ikad slutili da je moguće. Uprkos svom tom bolu, tuzi, neprospavanim noćima i buđenjima rano ujutru, opet bi uradila sve isto za vas, jer joj značite više od svega.

Zato, sledeći put kada budete videli svoju majku, zahvalite joj; stavite joj do znanja da je volite. To su reči koje sigurno uvek rado želi da čuje.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.