13 dokumentaraca koji mogu da vas učine pametnijim

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen

Postoje dokumentarci koje kada pogledate, kao da vam se čitav svet otvorio pred očima. Svet za koji niste ni znali da postoji, čiji vam detalji ostaju još dugo u glavi. Kada ih pogledate kao da ste živeli još jedan život.

Ove dokumentarce možete pogledati na Netflixu. Ili možete da se snađete i na druge načine… Takođe, RTS 3 (a ponekad i RTS 2) u večernjim satima pokazuje zanimljive dokumentarce. Osim što ćete se osetiti pametnijim, zabavićete se.

1.”Amanda Knox”

Vest o studentkinji Amandi Knoks (Amanda Knox) osuđenoj za ubistvo (sada je slobodna) potresla je svet početkom 2000. godine. Ona je bila na razmeni studenata u Italiji. Dokumentarac pokazuje ceo slučaj, a jedan deo i iz perspektive Knoksove i drugih koji su umešani.

2. “Blackfish”

Ovaj neverovatan film pokazuje zloupotrebu kitova ubica, koju ova veličanstvena stvorenja trpe već decenijama.

3. “Cocaine Cowboys”

Kasnih osamdesetih godina prošlog veka Majami je napala pošast – kokain, i svet više nikada nije bio isti. Ovaj dokumentarac bavi se ljudima koji su bili odgovorni.

4. “Food, Inc.”

Vreme je da pogledate ovaj dokumentarac o kome se već dugo priča. Kako se proizvodi hrana koju jedemo? Šokantno i zastrašujuće. Verovatno ćete poželeti da promenite navike ishrane kada budete pogledali ovaj film.

5. “Into the Inferno”

Reditelj Verner Hercog (Werner Herzog) putuje u razne udaljene delove sveta (uključujući i Severnu Koreju) da bi pokazao sve lepote i opasnosti aktivnih vulkana.

6. “Last Days in Vietnam”

Dokumentarac koji je nominovan za Oskara reditelja Rorija Kenedija (Rory Kennedy) pokazuje poslednje nedelje rata u Vijetnamu i pad Sajgona, i to ne samo američkih vojnika i diplomata, već i Vijetnamaca koji su pomagali Americi tokom rata.

7. “Lost in La Mancha”

Dokumentarac iz 2002. godine govori o nezavršenom filmu genijalnog Terija Gilijama (Terry Gilliam) „The Man Who Killed Don Quixote“, što je filmska adaptacija knjige „Don Kihot“ Migela de Servantesa.

8. “Making a Murderer”

Ovo je priča zasnovana na istinitom događaju. Govori o Stivenu Averiju (Steven Avery) koji je optužen za seksualni napad i ubistvo 1985. godine (kada je imao 22 godine). Sniman tokom 10 godina, ovaj film će vas navesti da preispitate sebe – Šta je istina?

9. “Man on Wire”

Dobitnik Oskara za najbolji dokumentarac 2009. godine, govori o Filipu Petiju, koji je hodao po žici, između kula bliznakinja 1974. godine.

10. “What Happened, Miss Simone?”

Dokumentarac koji je nominovan za Oskara osvrće se na karijeru Nine Simone, koja je prešla dug put od pevačice na vrhu svih lista do borca za ljudska prava.

11. “Room 237”

Mislite da znate sve o fimu Stenlija Kjubriak (Stanley Kubrick) „The Shining“? Jednom kada pogledate iz nove perspektive većinu scena u filmu, divićete se još više tom remek-delu.

12. “Steve Jobs: The Man in the Machine”

Ako vam biografski film „Steve Jobs“ nije dao uvid koji ste očekivali, dajte šansu ovom dokumentarcu Aleksa Gibnija (Alex Gibney). Gibni koristi arhivu i intervjue sa onima koji su najbolje poznavali Džobsa da bi pokazali njegov život.

13. “Super Size Me”

Morgan Sparlok (Morgan Spurlock) u svom rediteljskom debiju pokazuje svu opasnost brze hrane, i u kome jede samo MekDonalds hranu tokom mesec dana. Ne samo da je postao zvezda, već je doveo do toga da ovaj najpoznatiji lanac brze hrane ukine „supersize“ meni.

Izvor: BIZLife

Foto: Printscreen

Piše: N.V.