Mađarski glumci večeras na sceni Narodnog pozorišta

PinterestFacebookTwitterShare

Ansambl Novog teatra iz Budimpešte izvešće večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta mađarsku predstavu “Šuma” Nikolaja Ostrovskog koju je u Budimpešti režirao naš Egon Savin.

Predstava je premijerno izvedena na matičnoj sceni Uj Szinhaz u Budimpešti 16.aprila a sada će i publika u Beogradu imati priliku da vidi kako je Savin postavio “Šumu” sa mađarskim umetnicima, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Predstava Novog teatra iz Budimpešte prema rečima Savina potpuno je drugačije postavljena od istog komada koji je režirao u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

“Pre dve godine kada su me kolege iz Budimpešte pozvale da radim u jednom od najznačanijih budimpeštanskih pozorišta, nisam verovao da će do te saradnje doći, to jest da je moguće da radim na jeziku na kome ne znam nijednu reč”, kazao je Savin.

On je dodao da takođe nije mogao da veruje kada je pre par meseci otpočeo rad, da će napraviti značajnu predstavu koja će imati takav ođek u budimpeštanskoj javnosti.

“Susret sa mađarskim umetnicima neobično je važan u mojoj dugoj karijeri, potvrdio je uverenje da za teatar nema granica, da je pozorište ono mesto koje spaja ljude, da čak ni jezici nisu bitni jer postoji univerzalni, teatarski jezik kojim se pozorišni ljudi sporazumevaju, verovao sam da je tako, sada sam to iskusio u najlepšem smislu”, istakao je naš ugledni reditelj.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Ðurović kazao je da je gostovanje mađarskog teatra realizovano u okviru Protokola o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i teatra iz Budimpešte od 1.jula.

“To je početak saradnje, naše pozorište gostovaće u Budimpešti 22.decembra sa svojom predstavom “Derviš i smrt” u režiji Savina a istog dana u Budimpešti biće otvorena i izložba “Istorijat Narodnog pozorišta – prvih 150 godina” autorke Zorice Janković”, najavio je Ðurović.

Upravnik Narodnog pozorišta poželeo je dobrodošlicu kolegi iz Budimpešte Ištvanu Marti i zahvalio na velikoj energiji i brzini kojom je realizovana saradnja. “Mi sarađujemo sa brojnim kućama u regionu, sa Dramatenom iz Stokholma, Moskvom, Kairom, ali ova saradnja je ostvarena za neverovatno kratko vreme obzirom da je bila letnja pauza”, ocenio je Ðurović.

Pre predstave u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena izložba “Pozorišni plakat Ferenca Barata” autorke Ljiljane Dinić koju su organizovali Muzej NP i Pozorišni muzej Vojvodine u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine. Izložbu će otvoriti direktor Zavoda Tibor Vajda.