Kun i Baruh u “Servantesu”

PinterestFacebookTwitterShare

Povodom obeležavanja 75 godina od početka Španskog građanskog rata, Institut Servantes u četvrtak u 19 časova otvara izložbu posvećenu slikarima Đorđu Andrejeviću Kunu i Bori Baruhu.
 
 
Đorđe Andrejević Kun i Bora Baruh, jugoslovenski slikari, imali su direktnu vezu sa ratom u Španiji – Đorđe Andrejević Kun borio se u Internacionalnim brigadama, dok je Bora Baruh iz Pariza organizovao odlazak dobrovoljaca u Građanski rat, zbog čega je i proteran iz Francuske.
 
Radove prikazane na ovoj izložbi odabrale su Mira Kun, kćerka slikara Đorđa Andrejevića Kuna, i Ljubica Miljković, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.
 
Đorđe Andrejević Kun (1904-1964) poznat je po monumentalnim raelističnim kompozicijama i grafičkim mapama u kojima je prikazivao zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata.
 
Autor je idejnih rešenja za ordenje i grb nove jugoslovenske države. Bio je profesor Akademije likovnih umetnosti i rektor Umetničke akademije. Učestvovao je u Španskom građanskom ratu 1937. godine.
 
Bora Baruh (1911-1942), iako diplomirani pravnik, od detinjstva se bavio slikarstvom koje je i studirao na Umetničkoj školi u Parizu od 1935. do 1938. Pored slikarstva, u Francuskoj se bavio i političkim aktivizmom. Učestvovao je u Španskom građanskom ratu kao jedan od organizatora Internacionalnih brigada.
 
Za sobom je ostavio brojna umetnička dela, oko 200 slika i isto toliko crteža.
 
Na izložbi će biti predstavljeni radovi: „Za slobodu“, „Autoportret“, „No pasaran“, „Ustanak“, „Majka pred mrtvim sinom“, „Ruševine Beograda“ i mnogi drugi.
 
Izložba će biti otvorena do 14. novembra.