Festival ekološkog filma ”Green Screen Fest” od 14. novembra

PinterestFacebookTwitterShare

Drugi međunarodni festival ekološkog filma ”Green Screen Fest” biće održan od 14. do 16. novembra u Sava centru i na njemu će biti prikazani ekološki filmovi iz celog sveta i održane edukativne radionice. Kako je danas na konferenciji za novinare rekao jedan od organizatora Pavle Dimitrijević glavna tema festivala biće šuma i šumski eko sistem, jer su Ujedinjene nacije proglasile ovu godinu za međunarodnu godinu šuma.

Dimitrijević je naveo i da će festival biti podeljen u tri celine – Green Screen (takmičarski i revijalni program), Gren Field (edukativne radionice, vršnjačke i ekspertne edukacije) i Green Square (izložbeni prostor za eko inovacije i proizvode).

Drugi organizator festivala Igor Toholj rekao je su izabrani oni filmovi koji imaju ”naglašeni lični stav i pristup zaštiti životne sredine”, tako da se u prvoj grupi filmova nalaze ti filmovi, u drugoj se nalaze filmovi iz inostranstva, jer oni više eksperimentišu u ovoj oblasti, dok je treća grupa filmova ona koja je rađena u TV formi.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan ocenio je da je festival ekološkog filma značajan jer obrađuje mnogo važnih ekoloških pitanja. Trivan je istakao da je ove godine sekretarijat za ovaj festival izdvojio 1,5 miliona dinara i da ima nameru da da još više novca narednih godina.

”Green Screen Fest” u ponedeljak u 20 sati biće zvanično otvoren filmom ”Crude”-”Sirova nafta” Džoa Berlingera, koji govori o ekspolataciji nafte i dramatičnoj borbi protiv zagađenja na području Amazona, dok će na zatvaranju posetioci moći da vide film ”No impact man” (Čovek bez uticaja). Karte za dnevne projekcije filmova i program “Šuma za ljude”, kao i za večernje revijalne filmove se mogu naručiti putem e – mail prijave na adresu: karte@greenscreenfest.org. ”Green Skreen Fest” organizovan je uz pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Fonda za zaštitu životne sredine i Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.