U Pragu otkrivena spomen ploča Nikoli Tesli

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković i češki poslanik Vitjezlav Jandak otkrili su danas spomen-ploču našem slavnom naučniku Nikoli Tesli u Pragu. 

Spomen-ploča je otkrivena na ulazu u zgradu u kojoj je Tesla stanovao tokom boravka u češkoj prestonici u kojoj, prema zvaničnim podacima, živi sada više od 3.500 Srba. Poslanik Jandak je podržao ovaj projekat kada je bio ministar kulture, a svečano otkrivanje spomen poloče Nikoli Tesli održano je u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Pragu, saopšteno je iz Ministarstva za dijasporu. 

Ministar Srećković je na svečanosti ukazao da “lik Nikole Tesle i grandiozan značaj njegovog dela i danas izazivaju osećanje divljenja i poštovanja”. “Cilj nam je da osvetlimo sve pojedinosti i otrgnemo od zaborava činjenice koju su obeležile životni put naučnika koji je dao epohalni doprinos u razvoju moderne nauke”, istakao je Srećković. On je naveo da je Ministarstvo dijaspore prošle godine ustanovilo Nacionalna priznanja i nagradu Nikola Tesla koja se dodeljuje za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti nauke i pronalazaštva. Srpski ministar za dijasporu je u obraćanju okupljenima naglasio da je Srbija ponosna na činjenicu da u prijateljskoj Češkoj boravi i radi veliki broj predstavnika intelektulne dijaspore sa vrhunskim karijerama, akademskih građana koji su istovremeno lideri u svojim oblastima. 

Dani srpske kulture u Pragu održani su od 9. do 11. novembra u organizaciji Udruženja Sveti Sava pod pokroviteljstvom predsednika Senata Parlamenta Češke Republike Milana Štjeha.