Laureati iz Kana, Venecije, Berlina na festivalu u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Festival autorskog filma biće održan od 30. novembra do 5. decembra u Beogradu, sa više od 60 ostvarenja u glavnom i pratećim programima, najavili su danas na konferenciji za novinare predsednik Saveta festivala Srdan Golubović i producent Igor Stanković.

 
Obiman i kvalitetan program 17. izdanja te značajne kulturne manifestacije otvoriće britanski film “Sram” (Shame), u režiji likovnog i filmskog umetnika Stiva Mekvina, čiji je glavni glumac Majkl Fasbender u Veneciji nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu.
 
U glavnom programu biće i druga ostvarenja sa prestižnih svetskih festivala, kao što je iranski “Razvod: Nader i Simin”, reditelja Ašgara Farhadija, nagrađen u Berlinu “Zlatnim medvedom” za najbolji film i priznanjem za najbolja ostvarenja i za mušku i za žensku glumačku ekipu tog filma, koji je dobio i nagradu Ekumenskog žirija u Kanu.
 
U selekciji su i “Faust”, ruskog reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnika “Zlatnog lava” na festivalu u Veneciji, “Bilo jednom u Anadoliji” Nurija Bilge Džejlana, dobitnika Gran prija u Kanu, “Akacije” argentinskog reditelja Pabla Đorđelija, dobitnika kanske “Zlatne kamere” za najboljeg debitanta. Tu su i “Tiranosaurus” Padija Konsidina, nagrađenog za režiju na američkom nezavisnom festivalu Sandens, kao i prvo 3D ostvarenje nemačkog reditelja Vima Vendersa “Pina”, o slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš.