Nini Radoičić godišnja nagrada Kolarčeve zadužbine

PinterestFacebookTwitterShare

Slikarka Nina Radoičić dobitnica je godišnje nagrade Kolarčeve zadužbine za najbolju izložbu, dok su istoričaru Ljubodragu Dimiću, Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i RTV Studiju B uručene plakete za izvanredne zasluge.

 
Na svečanosti povodom 133 godine od osnivanja Kolarčeve zadužbine večeras su u tom zdanju uručene plakete za izvanredne zasluge u programskoj delatnosti dr Ljubodragu Dimiću, redovnom profesoru Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Astronomskoj opservatoriji u Beogradu i RTV Studiju B.
 
Godišnju nagradu Galerije Kolarčeve zadužbine za najbolju samostalnu izložbu u protekloj sezoni dobila je mlada akademska slikarka iz Beograda Nina Radoičić za izložbu “Avganistanke”, održanu od 1. do 19. februara u ovoj galeriji.
 
Brojne saradnike i goste pozdravila je direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević koja je podsetila da je Ilija Milosavljević Kolarac (1800-1878), istaknuti srpski dobrotvor testamentom iz 1878. godine ostavio svoju imovinu svom narodu za širenje nauke i kulture.
 
“Još za života on je naložio da se kroz njegov Književni fond (osnovan 1861. godine) pomažu srpska književnost i nauka i da se deo sredstava upotrebi za izgradnju univerziteta za narod kako bi učeni ljudi prenosili i širili univerzalna znanja”, podsetila je Dimitrijević.
 
Delovanje Zadužbine traje već 133 godine, svi programi su izuzetno posećeni i podrazumevaju visok kvalitet, godišnje se održi više od dve stotine predavanja iz oblasti nauke i kulture, organizuje se više od 300 koncerata, akademija i različitih muzičkih programa u dvorani poznatoj po izvanrednoj akustici a u Galeriji se održi 15 izložbi.
 
Svi programi Kolarčeve zadužbine osmišljavaju se i ostvaruju slobodno i nezavisno prema testamentarnoj volji velikog srpskog trgovaca i dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca. Od važnih događaja za Kolarčevu zadužbinu u ovoj godini Dimitrijevićeva je istakla usvajanje Zakona o zadužbinama i fondacijama i Zakona o restituciji, urađen je deo posla za obezbeđivanje dostupnosti osobama sa invaliditetom, otvoren Info rum Kancelarije za mlade, pokrenut novi program “Kako se sluša muzika” koji animira najmlađu publiku.
 
“Dobar program i volja različitih generacija i socijalnih slojeva da saznaju i nauče, nas čine posebnim i uspešnijim iz godine u godinu”, ocenila je Dimitrijevićeva.