3 grube istine o ljubavi: Nije uvek vredna vašeg žrtvovanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

“Ljubav nije dovoljna.”

Mnogi od nas idealizuju ljubav. Vidimo je kao lek koji može da zaustavi bilo koju bolest, ili reši bilo koji životni problem. Idealizujemo ljubav, i zbog toga je precenjujemo. Kao rezultat svega, naše veze plaćaju cenu. Imamo nerealna očekivanja o tome šta je zapravo ljubav, i šta može da nam uradi, piše Mark Manson, autor i entuzijasta.

Vreme je da se suočimo sa tri grube istine o ljubavi:

1.Ljubav NIJE jednako slaganje.

Samo zato što ste se zaljubili u nekoga, to ne znači da će biti dobar partner za vas, i to na duge staze. Ljubav je emocionalni proces; slaganje je logičan proces.
I sami znate da možete da se zaljubite u nekoga ko nije dobar prema vama, ko vas ne poštuje, i sa kim ne delite iste životne ambicije.

Kada ste u potrazi za partnerom, ne samo da treba da koristite srce, već i svoj um. Naravno da vam treba nekog zbog kog imate “leptiriće” u stomaku. Ali takođe je potrebno da procenite njegove ili njene vrednosti, kako se ponašaju prema drugima a kako prema sebi, njihove ambicije i poglede na život generalno. Jer ako se zaljubite u nekog ko vam nije kompatibilan… nećete se baš lepo provesti.

2. Ljubav neće rešiti probleme u vezi.

Kako piše Mark Manson, autor, on i njegova devojka su se ludo voleli. Ali, živeli su u različitim gradovima, a njihove porodice se nisu volele, i često su se žestoko svađali. Međutim, posle toga bi se ubrzo mirili, i vraćali jedno drugom. Njihova ljubav učinila je da osećaju kao da prevazilaze sve probleme, ali na realnom nivou, apsolutno ništa se nije promenilo. Nijedan problem nisu rešili. “Visili” su jedno drugom oko vrata, kao kamenje. Cela situacija bivala je sve teža, a ipak su izdržali tri godine.

Veza se završila ružnom raskidom. I velikom lekcijom: Iako ljubav može da učini da se osećate bolje kada nastupe problemi u vezi, to ne rešava nijedan problem.

3. Ljubav nije uvek vredna vašeg žrtvovanja.

Jedan od pokazatelja da volite nekoga jeste što možete da mislite ne samo na sebe i svoje potrebe, već da brinete i da vam je stalo do druge osobe.

Ali pitanje koje se ne postavlja tako često jeste: kada je tačno ljubav vredna vašeg žrtvovanja?

U vezama je normalno za obe strane da se povremeno “žrtvuju”, odnosno da učine ustupak, kompromis; da žrtvuju svoje želje, potrebe i vreme zbog drugog. To je normalno i zdravo, i velikim delom je zaslužno za trajanje srećne veze.

Ali, kada ustupak nije dobar po nas?

Ljubavna veza bi trebalo da bude “dodatak” našem individualnom identitetu, a ne šteta. Ako zatičemo sami sebe u situaciji kada tolerišemo ponašanje koje ne pokazuje poštovanje ili je uvredljivo, onda dozvoljavamo našoj ljubavi da nas “pojede” i negira, i ako nismo dovoljno pažljivi, ostaćemo samo senka onoga što smo nekada bili.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.