4 knjige o ljubomori koje će vas naterati da preispitate sve što ste znali

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube printscreen

Sasvim je normalno biti ljubomoran sa vremena na vreme. Na kraju krajeva, čak su i naši kućni ljubimci nekada ljubomorni. Članak objavljen u časopisu „Sajens“ (Science) 2014. godine govorio je o naučnom eksperimentu koji je dokazao da su psi ljubomorni čak i kada njihovi vlasnici maze druge životinje. Dakle, ako su životinje ljubomorne, kako li je tek sa ljudima?

Ljubomora ima tamnu stranu. Zdrava doza ljubomore ne bi trebalo da izazove probleme u vezi, ali ako se dovede do ekstrema može voditi do nasilnih i opsesivnih ponašanja. Umetnost je pokušala da oslika ovo osećanje na razne načine: filmovi kao što su „Razjareni bik“ i slike kao što je Munkova „Ljubomora“ opisuju muke i nasilje koje može da izađe iz ljubomorne opsesije, ali u književnosti ipak nalazimo neke od najboljih primera ljubomore i njenog uticaja na živote ljudi.

„Ana Karenjina“ Lav Tolstoj

Ana Karenina_youtubeprintscreenNakon što Ana, prelepa žena bogatog aristokrate, napusti muža zbog svog ljubavnika, grofa Vronskog, njen život i mentalno stanje počinju da se raspadaju pod težinom osude društva. Par pokušava da pobegne od pogleda ljudi i beži iz zemlje, ali veza ipak počinje da trpi zbog osude društva. Udaljena od sina, odbačena od prijatelja, Ana sa svojim ljubavnikom Vronskim biva sve dalja i dalja, i na kraju ga optužuje da je izdao njenu ljubav. Ovo pokreće čitav lanac događaja sa neverovatnim posledicama.

„Otelo“ Vilijam Šekspirzaljubljeni šekspir_youtubeprintscreen

Jago, negativni junak iz tragedije „Otelo“ Vilijama Šekspira, koristi ljubomoru kao oružje pomoću kojeg će se osvetiti Otelu, vojniku kome služi i koji ga nije unapredio. Pravdoljubivi i vrli lik Otelo počinje da pada pod uticaj ljubomore nakon što Jago učini da posumnja u vernost svoje žene Dezdemone. Sve što ćemo reći je da je kraj šokantan, a da nije čudo što su Šekspira zvali kraljem tragedije.

„Lolita“ Vladimir Nabokov

lolita_youtubeprintscreenOva čudna ljubavna priča o čoveku koji zavodi mladu devojku je poznata po svojoj komplikovanoj tematici. Veza Humberta Humberta sa devojčicom je bila predmet debate. Neki ga vide kao čoveka koji je zaista zaljubljen u svoju „nimficu“, dok ga drugi vide kao perverznjaka koji se krije iza sopstvenih devijacija i kao zlikovca koji preko poetske maske  pravda svoju vezu sa njom. Ipak, postoje momenti u romanu gde se Hambertova opsesija sa Lolitom pretvara u paranoju i ljubomoru. On voli da kontroliše, zlostavlja i učinio bi sve da ispuni svoj cilj.

„Veliki Getsbi“ F. S. Ficdžerald

Leonardo Dikaprio_youtubeprintscreenDžej Getsbi provodi godine u borbi za postizanje društvenog statusa potrebnog da pridobije ljubav Dejzi Bučanan. Njegova opsesija ga vodi u opasne poslove koji ga mogu učiniti bogatim. Nakon nekoliko velikih žurki uspeva da dođe do Dejzi. Nakon serija tragedija, Getsbijeva ljubav se stavlja na probu, a njegov život je u opasnosti…

Izvor: BIZLife, culturacolectiva.com

Foto: Youtube printscreen

Piše: Ana M.