5 tipova ljubavi prema Džonu Lenonu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Wikimedia

Živeti znači neprestano učiti. Šta god da je lekcija, svaki korak i svaki pad nas uči da opstajanje u svetu nije lako, i, da dok odrastamo, postaje sve komplikovaniji. Sa ovim na umu, zamislite da ste šestogodišnji dečak iz Liverpula i da ste prisiljeni da birate između ostajanja kod kuće, sa majkom, ili selidbe na Novi Zeland sa vašim ocem. Međtutim, ubrzo ćete saznati da vaš izbor nije bitan jer ćete živeti sa ujakom i ujnom. Drugim rečima, zamislite da ste u cipelama malog Džona Lenona.

Misteriozni dugokosi muzičar sa okruglim naočarima nije uvek bio šaljivdžija i oštroumni pevač koga smo gledali na fotografijama i videima Bitlsa. Zapravo, taj osmeh i stav je samo bio maska koja je krila dečaka koji je bio zapostavljen od ranog detinjstva, od ljudi koji su trebali da ga vole najviše na svetu.

Ovaj tvrdoglavi dečak, verni Elvisov fan, znao je kako da usmeri svoju energiju i emocije u muziku. Moć muzike mu je dozvolila da iskaže svoju senzibilnost koju je pokušavao da sakrije ispod slike jakog, nepopustljivog mladog čoveka. Osvetljavajući svoje nesigurnosti, Lenon je napisao najlepše pesme u kojima čovek može izraziti ljubav prema životu.

Ljubav prema majci

Godinama je Lenon mislio da ga je majka Džulia odbacila i napustila  kako bi započela novi život daleko od njega. Ona je bila vatrena i impulsivna žena sa uvrnutim smislom za humor. Naučila ga je kako da svira bendžo i sa njim podelila neprocenjive trenutke, sve do saobraćajne nesreće u kojoj je izgubila život. Na Džona je njena smrt ostavila dubok trag, a u njeno ime je napisao nekoliko pesama.

Prava ljubav          

Tačno 1966. godine je jedna od najkontraverznijih ljubavnih priča u istoriji započela. Lenon je bio u umetničkoj galeriji u kojoj je umetnica Joko Ono izlagala svoja dela. Jedno delo je predstavljalo znak na zidu na kojem je pisalo „Zakucaj ekser u zid“. Kada ju je muzičar upitao da li može da zakuca ekser, ona mu je odgovorila da može, ukoliko plati pet šilinga. Lenon je odgovorio da bi joj dao zamišljenih pet šilinga i zamišljenim čekićem zakucao zamišljeni ekser. Malo je znao da će on zapravo tada postaviti temelje ljubavi putem koja će obeležiti njegov život.

Zrela ljubav

Iako je veza Lenona sa Joko bila sinonim za savršenu vezu, nakon raspada Bitlsa, Džon se osećao očajno i, naravno, za to je imao razlog. Nije mogao da zamisli novi put kojim je trebalo da krene. Muzika je bila njegov beg iz stvarnosti, a sada je morao da luta i potraži novi stil.

Sve Lenonove nesigurnosti, koje su ga pratile iz detinjstva su se vratile, a strah od napuštanja ga je gurao u alkoholizam. Istovremeno, Joko se udaljila u njega nakon što je zahtevao da mu sastavi listu svih muškaraca sa kojima je bila. To ga je inspirisalo da napiše pesmu „Jealous Guy“ kako bi poručio ženi da je prirodno ljubomorna osoba i da će to teško promeniti.

Ljubav prema svetu

Veoma brzo su Lenon i Joko shvatili da prava ljubav znači deliti što više stvari. Tako su počeli da budu uključeni u aktivnosti koje su oboje do tada zasebno upražnjavali, stvarajući projekte kao što je Plastik Ono Bend i legendarni performans „Bed Peace“ čija je svrha bila da se provedu dve nedelje u hotelskom krevetu kako bi izrazili protest protiv rata u Vijetnamu.

Očinska ljubav

Šon je bio sin Joko i Džona i Lenonova ljubav prema detetu je prevaziša svu ljubav koju je do tada osećao. Naučio ga je da je život ono što se dešava dok ste zauzeti pri pravljenju drugih planova. Muzičar je uradio najbolje što je mogao da zaštiti svoje dete, ali ga je istovremeno spremao da pređe preko svake prepreke.

Izvor: BIZLife, culturacolectiva.com

Foto: Wikimedia

Piše: A. M.