6 grešaka u pripremi obroka koje bi trebalo da prestanete da pravite

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Zdrava ishrana ne mora da bude komplikovana. Evo kako možete da planirate unapred i to na pravi način.
Sasvim je moguće napraviti sopstvene obroke bez odstupanja od vaših ciljeva vezanih za kondiciju, bez gubljenja volje i bez sati provedenih u kuhinji. Vaš prvi korak? Izbegavajte ovih šest uobičajenih grešaka.

NE PRAVITE DOVOLJNO IZBALANSIRAN OBROK

Prevelika konzumacija jedne vrste makro-nutrijenata a manjak konzumacije druge vrste može vam poprilično poremetiti dan, kaže sertifikovani fiziolog za vežbanje Jim White, R.D.N., vlasnik studija za vežbanje „Jim White Fitness Studios“, a prenosi Menshealth.com
Za prosečnog čoveka koji želi da bude sit i da se zdravo hrani, ciljajte 50 posto ugljenih hidrata, 30 posto proteina i 20 posto masti, kaže White.

Ono što je naročito važno? Nemojte da zaboravite vlakna. Istraživanje pokazuje da ishrana dijetom koja sadrži dosta vlakana – vrsta ugljenih hidrata – vam može pomoći da smanjite nivo rizika od povišenog holesterola u krvi i srčanih bolesti. Takođe, potpunu eliminaciju bilo kog od glavnih makro-nutrijenata iz vaše dijete je uglavnom teško održati na duge staze, ona kaže.

PRAVITE SVU HRANU U JEDNOM DANU

Da li ste ikada probali grilovanu piletinu koja je stajala u frižideru sedam dana? Ako ste rizikovali, šanse su da više nikada nećete ponoviti istu grešku. Kuvana hrana se uglavnom pokvari posle tri do pet dana, kaže White, tako da priprema hrane nekoliko puta tokom nedelje vam može pomoći da obezbedite nešto svežiji ukus vaših obroka.
Ako želite da vaša hrana traje duže, uvek možete da je pripremite i zamrznete.
White preporučuje pripremu dva puta nedeljno: „Ključ efikasne pripreme obroka je odvajanje određenog vremena dva puta nedeljno kako bi efikasno pripremili obrok. To može biti svake večeri u nedelju ili sredu, ili u bilo koja druga dva dana koja odgovaraju vašem rasporedu“, kaže White. „To će vam uštedeti više vremena nego priprema hrane svake večeri.“

hrana-pixabay

NIKADA NE EKSPERIMENTIŠETE

Mora postojati prostor za dodatne izmene. Što se tiče hrane koju ste pripremili, morate da se postarate da finalni proizvod nije uvek identičan. Ukoliko se slepo pridržavate istih namirnica svakog dana, to može biti restriktivno. A kada vaše plastične činije u vama probude nagon za povraćanjem, tada ste skloniji da udovoljite ukusnijim iskušenjima.
Dobra vest je da možete da zaobiđete zamku koja se zove dosada: Nakon što ste pripremili vašu hranu, zatvorite i odložite sve individualno, predlaže Gans. Ukoliko napravite tri pileća filea, odložite ih u tri zasebne činije. Isto ponovite i sa vašim povrćem i žitaricama.
Ponedeljkom možete da uparite vaš pripremljen odrezak sa šparglom i braon pirinčem. Kada dođe utorak, možete dodati brokoli, lososa i slatke krompire preko raznovrsnog zeleniša i brzo napraviti salatu.

VAŠA KUHINJA NIJE SNABDEVENA NAMIRNICAMA

Ne možete spremati zdrave obroke a da ne planirate malo unapred. Ukoliko se odlučite za određeni recept i zatim shvatite da nemate glavni sastojak, lako je zameniti ga nečim manje nutritivnim ili ćete jednostavno potpuno odustati od pripreme. Na primer, ukoliko vam nestane braon pirinča i odlučite se za belu pastu umesto istog, to će vas definitivno koštati po broju kalorija.

ČINITE KUVANJE MNOGO KOMPLIKOVANIJIM NEGO ŠTO ONO TREBA DA BUDE

Priprema obroka bi trebalo da bude jednostavna, kaže White. Ne morate da se zamarate sa komplikovanim tehnikama kuvanja kako bi pripremili zdrave obroke punog ukusa.
Probajte da kuvate različite namirnice zajedno, kako bi najbolje iskoristili sopstveno vreme, predlaže White.
A ukoliko ste početnik u kuhinji, pojednostavite stvari uz pomoć sporokuvajućeg lonca. Jednostavno stavite sve u njega, zaboravite na njega pola dana, a vaša hrana iz istog će imati ukus kao da ste se trudili mnogo više nego što zapravo jeste. Ne verujete nam? Probajte dole navedeni recept za pileće fahite u sporokuvajućem loncu koji je osmislio White.

hrana_pix

Šta vam je potrebno:

700 grama pilećih grudi, bez kostiju i bez kože
½ srednjeg većeg crnog luka, isečenog vertikalno
1.5 konzervi (300 ml) paradajza u kockicama Rotel, neoceđenog
1 zelena paprika i 1 crvena paprika, isečene na trake
2 čena belog luka, usitnjenog
2 kašičice čilija u prahu
2 kašičice kumina

Priprema:

Podelite pileće grudi u dve veće kese za zamrzivač. Rasporedite isečenu papriku, crni i beli luk i paradajz u kockicama na dve gomile i svaku stavite u jednu od kesa. Dodajte začine. Zamrznite.

Spremanje:

Noć pre spremanja, prebacite zamrznutu kesu u frižider kako bi se odmrzla. Ujutru kada želite da pripremite obrok, istresite sadržaj kese u sporokuvajući lonac i kuvajte na niskoj temperaturi 6 sati dok piletina ne omekša. Isecite piletinu i servirajte sa kuvanim crnim lukom i paprikama.

NE ODLAŽETE VAŠU HRANU NA ISPRAVAN NAČIN

Činije u koje odlažete vaše obroke mogu značajno da utiču na količinu hrane koju vi zapravo napravite i jedete, kaže Gans. Ukoliko su vaše činije prevelike, verovatno će i vaše porcije biti prevelike. To vas lako može usmeriti ka dobijanju kilograma.

Ukoliko želite da izbegnete taj problem a da pritom ne merite sve što jedete, odlučite se za činije u koje tačno stane određena količina hrane, ili nađite one koje su podeljene na tri dela, tako da lako možete da vidite gde vaše žitarice, proteini i povrće treba da stoji.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen