Uvedite u ishranu čudo od biljke koja puni strane naučnih časopisa

glavna34.jpg
PinterestFacebookTwitterShare

Nije čudo što svakog meseca kurkuma puni stranice naučnih časopisa. Ovaj vanvremenski lek poreklom iz Azije povoljno deluje na funkciju i rad mozga i srca, a nedavno je objavljen podatak da pomaže lečenju više od 600 bolesti. Čak je objavljeno preko 1500 naučnih studija koje dokazuju snažnu antikancerogenu aktivnost kurkume.

Glavni aktivni sastojak u kurkumi je alkaloid kurkumin, koji daje začinu jarko žutu boju. Sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu i minerale (kalijum, gvožđe i mangan) i izvor je prehrambenih vlakana.

Prema magazinu Molecular Nutrition & Food Research, dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Naučni tim iz Koreje i Amerike dokazao je da pigment kurkumin ima povoljno delovanje na insulinsku rezistenciju. Kurkuma se ozbiljno razmatra kao deo terapije i prevencije u lečenju dijabetesa.

U ovom začinu pronađen je do sada i neotkriveni molekul koji blagotvorno deluje na mozak i rane na ljudskom telu. “Dejstvo ovog molekula, nazvanog CNB-001, nije preventivno već svojim delovanjem pomaže u tkivnom oporavku prouzrokovanom slabim dotokom kiseonika i krvi u mozak”, objasnio je Paul Lepchek, vođa istraživanja na neurološkom odeljenju klinike u Los Anđelesu.

Ipak, kao jedna od najbitnijih stavki kurkume navodi se njeno raznovrsno antikancerogeno delovanje. Veruje se da je kurkuma najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Kao i da pomaže ženama u menopauzi koje su na hormonskim terapijama i smanjuje rizik od raka dojki. Istraživaja ukazuju na to da kurkuma delotvorno pomaže u prevenciji raka debelog creva i prostate. Kao i da sprečava leukemiju kod dece. Istražuje se i njen delotvorni uticaj kod Alchajmerove bolesti.

Procenjuje se da kurkuma ima više od 600 lekovitih dejstava, kao na primer:

Jača probavu
Pomaže kod crevnih oboljenja (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)

Smanjuje nadutost
Čisti jetru
Normalizuje menstrualni ciklus
Smanjuje upale kod artritisa (stvara Cox-2-enzim koji umanjuje bol koju artritis uzrokuje)
Čisti krv
Ubrzava metabolizam
Lek je za kožne bolesti (dermatitis, ekcem, psorijaza)
Koristi se za rane i opekotine
Pogodan za tegobe disajnih puteva
Protiv gljivica i bakterija (posebno delotvoran kod kandide)
Protiv crevnih parazita
Pomaže kod upale grla, upale nepca
Protiv dijareje
Neguje kožu
Pomaže kod depresije
….

U ishrani začin kurkumu možete koristiti na više načina i dovoljna je samo ½ do jedne kašičice. Dodaje se u rižoto, voćne slatate, salatne prelive, jela od povrća, krompir, palačinke, kolače i glavni je sastojak karija. Nemojte preterivati, jer će jelo imati neprijatno intenzivan miris. Ako vam ne odgovara ukus možete je konzumirati i u obliku kapsula. Posebno je popularan čaj od kurkume (stavlja se kašičica u šolju vruće vode). Budući da se obično jelu dodaje u gramima, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

Kurkuma je kod nas poznatija kao indijski šafran, dostupna je u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, po ceni od oko 1.500 dinara po kilogramu.

Izvor: BIZLife