8 ultrabogataša čija deca neće naslediti basnoslovno bogatstvo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Facebook, YouTube screenshot

Zajedničko objašnjenje osoba s liste milijardera i milionera koji su bogatstvo odlučili da potroše za života ili doniraju, jeste da ne žele opteretiti svoju decu ogromnom imovinom i spreče ih u razvoju svojih potencijala.

Ovo je lista bogataša koji ne žele da “razmaze” svoju decu ogromnim nasledstvom:

1. MARK ZUKERBERG – 50 milijardi dolaramark-zuckerberg-fb-printscreen

Postao je milijarder pre 32. godine života, ali njegova ćerka neće raspolagati sa oko 50 milijardi dolara koliko je danas vredan. On i njegova supruga odlučili su da doniraju 99 posto deonica svoje kompanije kako bi unapredili ljudske potencijale i promovisali jednakost dece budućih generacija.

2. STING – 300 miliona dolara

sting-telefonske-melodije.jpgStingovo bogatstvo se procenjuje se na oko 300 miliona dolara, a kako je rekao, novac neće ostaviti deci. Kako je najavio u jednom razgovoru većinu tog novca namerava da potroši. Iako kaže da bi im pomogao u nevolji, smatra da to neće biti potrebno jer imaju razvijenu radnu etiku koja će im pomoći samostalnom uspehu u životu.

3. ELTON DŽON – 500 miliona dolara

Zajedno sa svojim suprugom ‘težak’ je 550 miliona dolara, ali ne planiraju puno toga ostaviti svojim sinovima. Kaže da je dobro deci ostaviti solidan finansijski temelj, ali da bi im previše novca uništilo živote. Svestan je ipak da njegova deca ne žive živote prosečne dece, ali ističe da im treba usaditi poštovanje prema radu i zdrav odnos prema novcu.

4. BIL GEJTS – 90 milijardi dolara

Ima 90 milijardi dolara, ali ne planira da to enormno bogatsvo ostavi deci. Objasnio je da će njegova deca imati priliku za sticanje najboljeg mogućeg obrazovanja. Neće biti siromašni, ali želimo da imaju svoje karijere, rekao je Gejts koji smatra da zasipanje dece velikim bogatstvom sprečava njihov razvoj i traženje sopstvenog puta.

DVA RAZLOGA zašto Bil Gejts deci neće ostaviti bogatstvo

5. VOREN BAFET – 65 milijardi dolara

warren_buffett_ukelele.jpgStekao je bogatstvo od 65 milijardi dolara, ali će samo mali deo tog novca dobiti njegova deca. Šta više, ovaj investitor se obavezao da će još tokom života donirati 99 posto svog bogatstva. Veruje u to da bi bogati ljudi trebalo da svojoj deci daju dovoljno da se bave bilo čime, ali ne toliko da ne rade ništa.

6. DŽORDŽ LUKAS – pet milijardi dolara

GeorgeLucasSW.jpgNajbogatiji režiser i producent Holivuda s procenjenim imetkom od 5 milijardi dolara. Ipak, većinu svog bogatstva namerava da donira za poboljšanje obrazovanja što smatra ključnim za opstanak ljudske vrste.

7. ENDRU LOJD VEBER – milijarda dolara

Ima milijardu dolara, ali njegova deca neće taj novac naslediti, jer smatra da je važno da se nauče radu. Većinu novca namerava da donirat kako bi pomogao muzičarima i kompozitorima koji tek počinju.

8. TED TARNER – dve milijarde dolara

Jedan od moćnijih medijskih mogula zaradio je više od 2 milijarde dolara, ali svojoj deci neće ostaviti veći deo tog novca. Kada umre gotovo sve će otići u dobrotvorne svrhe.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Facebook, YouTube screenshot