• English
X

Afterhour

9 najvećih filozofa otkrivaju tajnu srećnog života

PinterestFacebookTwitterShare

Najveći svetski mislioci imali su mnogo toga da nam poruče o sreći. Sajt Business Insider nas podseća na njihove misli.

Bertrand Rasel (Bertrand Russell)

„Od svih mogućih opreznosti, oprez u ljubavi je možda najfatalniji za istinsku sreću.“

Nije baš svojstveno Raselu, ljubitelju matematike, nauke i logike, da se bavi nečim tako filozofskim kao što je sreća. Ali, očigledno je za to da se moramo prepustiti svojim osećanjima.

Fridrih Niče (Friedrich Nietzsche)

„Sreća je osećaj da se moć povećava, da su prepreke i otpor prevaziđeni.“

Za Ničea, poznatog nihilistu, sreća je neka vrsta kontrole koju neko ima nad svojim okruženjem. Niče je dosta pisao i o moći, i kako ona utiče na živote.

Džon Stjuart Mil (John Stuart Mill)

„Naučio sam da potraga za srećom podrazumeva ograničenje želja, pre nego pokušaj da se one zadovolje.“

Džon Stjuart Mil bio je jedna od najvažnijih figura liberalizma. Kada je reč o sreći, usvojio je mudrost starih Grka. Verovao je u koriščenje stvari sa svrhom, a ako nisu imale svrhu, izbacivao ih je iz života.

Sokrat

„Tajna srećnog života nije tražiti više, već razvijati mogućnosti da se uživa u manjem.“

Za Sokrata, sreća potiče od nas samih, a ne od spoljašnjih nagrada ili uticaja. Kada smanjimo svoje potrebe, možemo da naučimo da cenimo jednostavnija zadovoljstva.

Konfučije

„Što čovek više meditira nad dobrim mislima, bolji će biti njegov svet i svet uopšte.“

Konfučijevo viđenje sreće našlo je svoje utočište u mnogim knjigama poput „Moć pozitivnog razmišljanja“ i skorašnjim istraživanjima u kognitivnoj bihejvioralnoj terapiji, koja pomaže ljudima da uvide vezu između njihovih misli, osećanja i ponašanja.

Seneka

“Najveći blagoslov za čovečanstvo je u nama i na dohvat ruke. Mudar čovek zadovoljan je onim što ima, svojom sudbinom, kakva god da je, bez želje za onim što nema.“

Ovoj mudrosti nema se šta dodati. Još jedan veliki mislilac smatra da je sreća u nama.

Lao Ce

„Ako ste depresivni, živite u prošlosti. Ako ste anksiozni, živite u budućnosti. Ako živite u miru ( sa samim sobom i drugima, onda živite u sadašnjosti.“

Preveden jednostavno kao „Starac“, niko nije sasvim siguran ko je Lao Ce zaista bio. Ali, njegova mudrost nema rok trajanja, ko god bio.

Seren Kirkegor (Soren Kierkegaard)

„Život nije problem koji treba rešiti, već stvarnost koju treba iskusiti.“

Kirkegor zastupa tvrdnju da sreća potiče od toga da smo prisutni u svakom trenutku i da uživamo u “vožnji”. Kada prestanemo da pretvaramo okolnosti u probleme, i počnemo da razmišljamo o njima kao o iskustvima, tek tada možemo da dobijemo zadovoljstvo iz njih.

Henri Dejvid Toro (Henry David Thoreau)

„Sreća je kao leptir; što ga više juriš, to će te više izbegavati, ali ako usmeriš pažnju ka drugim stvarima, doći će i sesti na tvoje rame.“

Toro je voleo da krši pravila, i izbegavao je navike. Verovao je da kroz slučajnosti može da nađe veći, kosmički osećaj sreće.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Piše: N.V.