A kultura? Gde je sledeće nedelje možete naći?

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd zimi, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1 Bitef Art Cafe: Hindi Zahra 9. februar Musicology Barcaffe Sessionshindi_facebook

Hindi Zahra će, po prvi put u Srbiji, nastupiti u sklopu Musicology Barcaffe Sessions, 9. februara u klubu Bitefartcafe. Umetnica baršunastog vokala, dobitnica prestižnih nagrada “Constantin” i “Victoires de la Musique”, rođena u Maroku, sa prebivalištem u Parizu, Hindi Zahra sebe opisuje kao uvek nemiran, slobodan duh. Ćerka vojnika i majke koja se bavila glumom i pevanjem, sestričina muzičara koji su stvorili marokansku psihodeličnu scenu, Hindi Zahra spaja sve ove uticaje u jedno skladno i jedinstveno muzičko iskustvo.

Zahra obožava da priča priče – ali samo o sopstvenom proživljenom iskustvu – i da ih pretoči u muziku. Upoređivali su je sa Bili Holidej, Dženis Džoplin i Pati Smit. Sa malo bluza, džeza i neobičnog marokanskog etna, Zahra je gotovo sama aranžirala i stvorila svoju muziku, kao samouki multiinstrumentalista.

Karte u prodaji na svim prodajnim mestima eventim.rs i ddtickets.rs, kao i putem online i print @ home opcije. Nađite ih na FEJSBUKU.

2 KC Grad: Emilija Radojičić i Mario Kolarić – Titrajtitraj_facebook

Finiširamo prošlogodišnju izlagačku sezonu izložbom Titraj, koja se otvara u ponedeljak, 6. februara od 20.00 časova. Titraj je treća kolaborativna izložba Emilije Radojičić i Maria Kolarića, umetničkog para iz Beograda.

Oni uz svoje sopstvene umetničke prakse od 2011. godine realizuju i kolaborativne nastupe, a svako ko je bar jednom posetio KC Grad imao je priliku da vidi njihov zajednički mural koji krasi stubove u pizemlju. Nađite ih na FEJSBUKU.

3  Polet: Samo Patipati_facebook

Veče posvećeno Peti Smit, jednoj od najuticajnijih figura njujorške pank-rok scene, biće održano u ponedeljak, 6. februara od 20 sati u klubu “Polet” (Cetinjska 15).

Poetsko – muzičkim programom u čast ove američke pesnikinje, spisateljice i vizuelne umetnice, biće predstavljen deo njenog bogatog stvaralaštva, koje je uspešno spajalo poeziju i rokenrol. Peti Smit je javne nastupe počela kao pesnikinja, a poetski deo večeri obuhvatiće izbor iz njene dve pesničke knjige “Seventh Heaven” (1972) i “Auguries of Innocence” (2005), koji će upotpuniti lirski tekstovi iz “Sakupljanja vune” (2015), u prevodu Zorana Paunovića, zapisa između priča i pesama u prozi u kojima je, govoreći o svom detinjstvu, govorila zapravo o svačijem detinjstvu.

Poeziju će čitati Tijana Parezanović, Marko Tomaš, Anja Marković, Siniša Stojanović, Jelena Grujičić, Vladimir Mihajlović, Hanna Gadomski, Aleksandar Todorov i Irena Raičević.

Slušaće se takođe i muzika Peti Smit, a predviđena je i projekcija delova biografskih dokumentarnih filmova, kao i snimaka sa njenih koncerata. Ulaz je slobodan. Nađite ih na FEJSBUKU.

4 DKCB: Trainspotting: Pa šta ste radili… ovih 20 godina?par, ljubav_youtubeprintscreen

U okviru festivala savremenog britanskog filma PlayUK, od 16. do 19. februara u filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda, biće otvorena izložba Trainspotting: Pa šta ste radili… ovih 20 godina?

Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

5 Atelje 212: Predstava „Jesenja sonata“jesenja-sonata_youtubeprintscreen

Atelje 212 vas poziva da u subotu, 11. februara sa početkom od 20.00 časova prisustvujete predstavi „Jesenja sonata“.

„Jesenja sonata“, jednog od najznačajnih filmskih i pozorišnih stvaralaca 20. veka, švedskog reditelja, velikog filmskog umetnika, scenariste, dramatičara i producenta – Ingmara Bergmana, nastala je 1978, a govori o svetski poznatoj pijanistkinji Šarloti, koja je porodični život podredila karijeri, naročito svoj odnos sa ćerkom. Posle sedam godina neviđanja, Šarlota odlučuje da se odazove Evinom pozivu da je poseti i provede sa njom neko vreme, ne znajući da će u njenom domu sresti i svoju drugu ćerku Helenu, koja je psihički bolesna i gotovo nesposobna da normalno komunicira. Napetost između majke i ćerke raste, jer je Šarlota ljubomorna zbog toga što je Eva mnogo snažnije povezana sa Helenom nego s njom. U toku drame otkriva se da je Eva bolesna i zbog potpunog nedostatka majčine ljubavi. Napetost dostiže vrhunac jedne noći kada se u razgovoru razotkriju godinama potiskivani događaji o kojima se u porodičnom krugu do sada nije govorilo. Ono što je trebalo da bude ugodan boravak u porodičnom okruženju, pretvoriće se u niz razgovora preko kojih će majka i ćerka pokušati da razreše godinama potiskivane probleme, koji su prouzrokovali stalni osećaj nedostatka ljubavi i razumevanja.

Izvor: BIZLife

Foto: Facebook, youtubeprintscreen

Piše: A. M.