Autorka bestselera `Jedi, moli, voli`: Kako se postaje heroj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Kada slušate priče o ljudima koji prate svoju strast i ostvare svoje snove, često se usresređujete samo na pozitivnu stranu cele priče i lepotu tog puta. Ponekad čak izgleda magično kako se sve kockice sklope kada neko odluči da pođe na put ostvarivanja svojih snova. Ali realnost nije uvek tako idilična, kaže Elizabet Gilbert, autorka bestselera ‘Jedi, moli, voli’.

Gilbert je u memoarima zabeležila svoju potragu za samootkrovenjem i taj put je bio pun uspona i padova, i evo šta ona savetuje sve koji se usude da pođu u sličnu avanturu. putem u nepoznato: „Ukoliko želite da odgovorite na taj poziv i da prođete kroz transformaciju i doživite promenu, budite spremni. Nije kao da ćete provesti dan na plaži“. Zapravo, naićićete na mnogo stvari koje će vas prisiliti da se zapitate u čemu je svrha svega što radite. „Očekujte izazove. Očekujte da ćete biti povređeni. Očekujte da ćete se osećati izgubljeno. Očekujte da ćete osetiti očaj. Očekujte da ćete se preispitivati kod svake odluke“ kaže Gilbert.

Džozef Kembel (Joseph Campbell), pisac i predavač je proveo ceo život izučavajući svetske religije, bajke, priče i mitoe, kako bi pronašao zajedničke činioce svima njima, i otkrio je da postoji osnovni obrazac koji se ponavlja. Kembel ga je nazvao ’put heroja’. Struktura puta je jednostavna: Osoba dobije poziv da pođe na putovanje, na putu nailazi na iskušenja, nailazi na učitelje, ulazi u bitku i gubi svoj strah.

„Sigurno ga ne zovu ga ’put iskušenja’ zato što ćete na njemu uživati. Džozef Kembel ga je nazvao ’putem iskušenja’ zato što on to zapravo i jeste“ kaže Gilbert.

Da bi vam pomogla da opstanete na svom ličnom ’putu heroja’, Gilbert kaže da morate da imate stalno u mislima da ekstremni padovi i podmukle prepreke postoje: „Svaka od tih prepreka, izazova i iskušenja, sa kojima se morate nositi, će vam pomoći da razvijete talente i veštine i da se oslobodite svojih strahova. Tako da kada dođe vreme za kulminaciju vaše priče, kada dođe vreme za bitku, bićete spremni…Svaka prepreka koju savladate vas priprema za bitku“. I kada se oslobodite svojih strahova, dešava se nešto neverovatno, tada, Gilbert kaže „vi postajete heroj“.

Izvor: BIZLife

Foto: YouTube screenshot