Beograd među najjeftinijim gradovima na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

U poređenju sa 484 najvećih svetih gradova, troškovi života u Beogradu su među najnižim, podaci su iz najveće svetske baze o kvalitetu života – “Numbeo”.

Stanarina je za Beograđane manja nego za Njujorčane čak 10 puta, namirnice oko pet, a za piće i obrok stanovnici “Velike jabuke” bi kod nas komotno poručili još četiri ture.

Poredeći 484 najveća gradova sveta, troškovi života u Beogradu su među najmanjima, podaci su iz najveće svetske baze o kvalitetu života – “Numbeo”.

Lista je napravljena poredeći sa Njujorkom cene troškova života, kirije, namirnica, ali i kupovnom moći lokalnog stanovništva.

U troškovima života srpska prestonica je 411, daleko od prvog mesta na kojem je Hamilton, grad u monarhiji Bermuda, a onda i nanizanih paprenih gradova u Švajcarskoj.

Sa domaćom platom za prosečne troškove pri obilasku ovih gradova treba izdvojiti četiri puta više novca, a žiteljima američkih gradova, kao što su Dalas i Kanzas, koji su prema ovim podacima ubedljivo prvi po kupovnoj moći, čak bi i Hamilton bio sitnica.

Sudeći prema podacima “Numbea”, Beograd je sve jeftiniji. Lane je bio na 405. mestu, a mada je manje gradova bilo uvršteno na listi, 2013. godine troškovi života bili su skoro duplo veći.

Za Beograđane je ostalo vrlo malo gradova gde bi sa svojom platom lakše platili račune. Ne moraju daleko ni da idu – jeftiniji je Novi Sad, koji je na 427. mestu, ali tu su manje cene, a meštani bolje žive, jer imaju veći indeks prosečne kupovne moći – 39,33, za nekoliko procenata veći od beogradskog – 35.49.

U regionu jeftinije je u Skoplju i Tirani, a Sarajevo je nekoliko mesta iznad na listi, pokazuju podaci baze NUMBEO.

Izvor: Blic