X

Afterhour

Da li i vas roditelji stalno porede sa drugima? Zašto to rade i kako da prestanu

zena-starija-PX
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Ono što smo svi najviše mrzeli u detinjstvu jeste kada nas roditelji porede sa drugima. Pa onda komšijin mali ima bolje ocene, vaš brat od tetke pomaže roditeljima u kući, ćerka drugarice vaše majke je izvanredna sportistkinja… a vi?

Najgore je kada se ova navika produži i kada odrastemo i u potpunosti postanemo ’svoji ljudi’.

Ovakav vid roditeljstva psiholozi nazivaju ’tigar roditeljstvo’. Odnosno prisiljavanje dece da budu bolji, govoreći im koliko su loši. Sve to uz naglašavanje da je moguće i da mogu još više jer postoji neko ko je dovoljno dobar. Po učestalosti i rasprostranjenosti deluje da je ovo najbolja vaspitna mera.

Dakle: zašto? Ovo je lista od nabenignijih do najmanipulativnijih razloga.

-Nepromišljenost

-Navika

-Vođeni su strahom

-Vođeni su kulturnim obrascem

-Vođeni su egom

U ljudskoj prirodi je da porede, kako sebe, tako i druge sa drugima. To treba da shvatite i ne uzimate za ozbiljno. Najčešće će vas roditelji porediti jer je isto to rađeno njima. Njihovi roditelji su ih poredili sa drugima, piše Quora.

Kompetitivnost možemo posmatrati kao antropološku normu kako bi podstakla bolje performanse kod ljudi. Ono što mnogi zaborave jeste da osnova kompeticije, odnosno takmičenja, jesu jednaki početni uslovi za sve. Ipak u životu nije uvek tako. Nažalost često su upravo roditelji ti zbog kojih njihovo dete nije više napredovalo ili otišlo u željenom smeru.

Roditelji se ponekad uplaše da se njihovo dete osamostalilo i da će ubrzo otići od njih, stoga im je i dalje potrebna neka vrsta kontrole nad njim. Ukazivanja na greške i neuspehe ove vrste za njih predstavlja pokazivanje da i dalje niste spremni na samostalne odluke i da vam roditelji i dalje trebaju, što je želja svakog ko ima decu.

Na kraju, nažalost, postoje roditelji koji leče svoje komplekse preko dece. Oni se, trudeći se da imaju savršeno dete, takmiče sa drugima i žele da nešto njihovo bude najbolje. Ima i onih koji se hrane umanjivanjem drugih, makar to bilo njihovo dete, lečeći tako svoje frustracije najčešće izazvane neuspehom.

Dakle kako ubediti roditelje da drugi imaju druge uslove, da niste loši, da ste u nečemu bolji..? Nrestanite da ih ubeđujete! Jer je reč o začaranom krugu. Polako ćete se naći u priči ali on je završio faluktet, oni imaju već dvoje dece, ona više posećuje roditelje….

Počnite da se slažete. Oduševite se time što ste čuli. Dvoje dece? Oni su tako divni i vole se, veoma su organizovani i sve rade na vreme, drago mi je zbog njih. Zaslužili su divan dom. Pritom ne budite sarkastični, pričajte to iz srca.

Okrenite igru. Ne čudi me. Pogledajte samo količinu pažnje i podrške, materijalne i duhovne, su dobili od svojih roditelja. Naravno da su i sami poželeli da stvore porodicu i oni dudu tako divni i brižni roditelji nekome. Roditelji im toliko pomažu oko dece. Napravite dirljivu priču o najboljim roditeljima.

Napustite igru. Dopustite roditeljima da imaju svoje bišljenje ali specifikujte poređenje. Da u pravu ste, moj život nije kao njihov. Ja želim nešto drugo. Nisam pronašao pravu osobu za dom i porodicu. Da, nemate unučiće i patite zbog toga. U pravu ste i svestan sam toga.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.