• English
X

Afterhour, Video galerija

DIZNI ostvario jedan od najvećih naučnih snova NIKOLE TESLE (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Malo ko zna ali pored animiranih filmova i parkova za zabavu Dizni poseduje i posebno Odeljenje za istraživanja koji se bavi naučnim i tehnološkim inovacijama. Robotika, bihejvioralne nauke, procesuiranje videa, istraživanje materijala… samo su neke od oblasti koje pokriva ovaj istraživački centar.

Istraživači ovog odeljenja došli su do nečega što smo svi čekali, a o čemu je ideju postavio jedan od najvećih svetskih umova Nikola Tesla. Reč je o sveprisutnom bežičnom prenosu energije, odnosno – prenosu struje bez žica.

Zamislite prostoriju koja u sredini ima bakarni stub, te da svi uređaji rade ’sami’ bez žica, utičnica i tako dalje. Uključujući vaš telefon koji bi počeo da se puni od trenutka kada zakoračite u sobu. Ovo je moguće naročito kada postoje prostorije za generisanje ove energije koja bi uticala na sve u prostoru.

Tim ovog odeljenja napravio je sobu u kojoj su plafoni, zidovi i pod od aluminijumskih panela, a na sredini je postavljena bakarna cev. U sredini cevi su postavljeni kondenzatori koji ureduju strukture elektromagnetnih frekvencija i ograničavaju električno polje. Struja ide kroz bakarnu cev i sve strane sobe stvarajući oko stuba magnetno polje koje cirkuliše. Svi uređaji u prostoriji su automatski na napajanju. Obični predmeti poput stolova i stolica ne stupaju u interakciju sa poljem i samim tim ga ne ometaju.

Simulacije Odeljenja za istraživanje potvrdile su za početak da može da se prenese oko 1,9 kilovata snage, što znači da je to okruženje u potpunosti bezbedno za ljude. Pogledajte detalje i šta o ovome kažu sami članovi tima.

Povezane vesti

Nikola Tesla: Moja metoda je drugačija

Srpski fizičar, pronalazač, inženjer mašinstva i elektrotehnike jedan je on najvećih genija čovečanstva. Addicted2success objavio je njegove jedinstvene citate koji će vam približiti ličnost

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.