Film, koncert ili izložba? Kulturna dešavanja u Beogradu sledeće nedelje

gospođa_youtubeprintscreen
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Facebook, youtubeprintscreen

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd zimi, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1 Mikser Hause: Koncert gitarskog dua Bulatović i Nikčevićgitarski duo_facebook

Koncertni gitaristi i kompozitori Srđan Bulatović i Darko Nikčević održaće besplatan koncert 03. februara sa početkom u 21h na sceni Mikser House! Nakon nedavnog uspešnog nastupa u Njujorku (Carnegie Hall) ovaj duo promovisaće svoj najnoviji kompakt disk autorske muzike The Best of Montenegro pred beogradskom publikom.

Dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević su koncertni gitaristi i kompozitori. Srđan je doktor klasične gitare (diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića, potom magistrirao i doktorirao, takođe na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović), a Darko je flamenko gitarista i magistar audio tehnologije (završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici, a magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na odseku Audio i video tehnologije). Nađite ih na FEJSBUKU.

2 Jugoslovenska kinoteka: Projekcija filma „Gospođe iz Bulonjske šume“gospođa_youtubeprintscreen

Jugoslovenska kinoteka vas poziva da u ponedeljak, 30. januara sa početkom od 21.00 čas prisustvujete projekciji filma „Gospođe iz Bulonjske šume“ (Les dames du Bois de Boulogne). U glavnim ulogama su Pol Bernard, Marija Kasares, režija – Robert Breson.

3 Institut Servantes: Izložba fotografija „Izlaz u slučaju opasnosti“Markus Moreno_Facebook

Španski fotograf Markos Moreno predstaviće se beogradskoj publici izložbom fotografija „Izlaz u slučaju opasnosti“ koju ćete biti u prilici da pogledate do 30. marta.

Svet prolazi kroz najveću humanitarnu krizu od Drugog svetskog rata. Poslednjih decenija broj prognanih iz svojih domova dostigao je najveći broj u čitavoj istoriji – 65 miliona osoba. Prema pojedinim procenama, svake godine oko 5.000 imigranata iz Afrike pokuša da pređe Gibraltarski moreuz. Reč je o samo 14,4 km koji ih razdvajaju od novog života. Tačnije, špansko-marokanska granica predstavlja najveću razliku u životnom standardu od svih granica Evropske unije.

Morenove fotografije, koje dokumentuju svu tragediju imigranata na Gibraltarskom moreuzu, obišle su svet zahvaljujući njegovom fotoaparatu i fotoreporterskom anagažovanju.

4 Klub Petak: Ivan Jegdićivan jegdić_facebook

Ivan Jegdić, mladi pevač i kantautor nastupiće u klubu “Petak“ (Lomina 14) u nedelju, 29.1. sa početkom od 21h, nakon predstave „Kreontova Antigona“ (Miro Gavran).

Osim svojih singlova, Ivan će izvesti i pesme izvođača kao što su Ed Sheeran, OneRepublic, James Bay, imagine Dragons…
Ulaz je slobodan!

5 KC Grad: Filmski izlet u Norvešku – Jezidifilmski izlet u Norvešku_facebook

Zimski dani su kao stvoreni za filmske projekcije. Jos ako je reč o norveškoj kinematografiji, onda je to pravi džek-pot. Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, Norveški filmski institut i KC Grad su za vas pripremili neka od najboljih ostvarenja ove evropske kinematografije:

  1. februar u 19h – Jezidi

Jezidi su etnokonfesionalna grupa Kurda koja pretežno živi u Iraku, ali i Siriji, Jermeniji, Gruziji, Iranu i Turskoj, kao i u dijaspori. Oni praktikuju jezidizam koji se smatra posebnom monoteističkom religijom, a u njihovom verskom učenju mešaju se elementi mazdeizma – zoroastrizma, hrišćanstva, judaizma i islama. S obzirom na to da čine većinsko stanovništvo u ratnim područjima, na granici Iraka i Sirije, pored planine Sindžar, proganjani su i ubijani poslednjih godina. Tokom ratnih sukoba u Iraku 2014. godine, vojne snage takozvane Islamske države su nad Jezidima u području Sindžara izvršile genocid. Norveška autorka Anja Brejen je tokom 2008. godine obilazila mesta u kojima žive i napravila lični i epski prikaz života ovih ljudi.

Izvor: BIZLife, urbanbug.com

Foto: Facebook, youtubeprintscreen

Piše: A. M.