Izložba ili film: Gde sledeće nedelje?

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd zimi, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1 KC Grad: Poigravanja kulturom?kc grad_facebook

Odnosi kulture, društva i politike u savremenoj Srbiji. Kulturni centar “Grad”, 07. marta 2017. godine od 18.00 časova.

Kako možemo posmatrati kulturu u savremenom društvu Srbije? Zašto je i na koji način kultura potentno polje i sredstvo društvenih distinkcija, borbi i odnosa moći? Kakvu ulogu u modelovanju društva pretpostavljaju akteri kultune scene u Srbiji ? Kakvi odnosi političkih elita, kulturnih elita i građana se mogu iščitavati kroz poigravanja kulturom? Kako na te igre, strategije i borbe utiče geopolitička pozicija društva Srbije?

Kreativno mentorstvo i Kulturni centar “Grad” pozivaju vas u okviru tribine POIGRAVANJA KULTUROM? učestvujete u diskusiji o poziciji i ulozi kulture u društvenim transformacijama u savremenoj Srbiji. Tribinom POIGRAVANJA KULTUROM? želimo da stvorimo prostor za ‘igranja’ pojmom kulture u društvu Srbije iz ugla različitih disciplina, teorijskih i društvenih pozicija, ali i za tumačenja društvenih i političkih ‘igara’ kulturom, u kojima kultura može biti prostor, sredstvo, predmet ili subjekat igre. Prijavite se za učešće na razgovoru na linku goo.gl/BcIlJJ.

U prvom delu tribine će kroz kritička kratka predavanja svoje perspektive na gore navedena pitanja ponuditi Ivana Spasić, sociološkinja i Branislav Dmitrijević, istoričar i teoretičar umetnosti, nakon čega očekujemo diskusiju, pitanja i vaše učešće. Nađite ih na FEJSBUKU.

2 KC Grad: Predstava „Dar“kc grad_facebook

Pozorišna predstava “Dar“ naći će se na repertoaru KC Grad, u utorak 28.2.2017. godine sa početkom u 21h.

Predstava ”Dar” prikazuje dečaka Kostu i njegovu porodicu od njegovog rodjenja do puberteta. To je priča o ljubavi, različitostima, prihvatanju sebe i drugih.

Kosta je poseban i drugačiji. On ima dar. Naučiće svoju porodicu da ponovo voli, okupiće ih i vratiti pravim vrednostima, a sve nas podsetiti na smisao našeg postojanja na svetu.

Kroz predstavu na nesvakidašnji, duhovit i dirljiv način publika će moći da podseti sebe da treba malo usporiti u životu i gledati u one do kojih nam je stalo, a koje često uzimamo zdravo za gotovo računajući da će uvek biti pored nas. Trenutak je taj koji čini život lepšim i ne treba ga propuštati razmišljajući o prošlosti koju ne možemo da promenimo i brinuti o budućnosti koju ne možemo da predvidimo.

“Dar” daje novu definiciju društveno angažovanog teatra, izaziva buru emocija i rađa suptilne, ali duboke promene u svakom od nas. Cena karte: 550 dinara. Nađite ih na FEJSBUKU.

3 Jugoslovenska kinoteka: “U potrazi za gospodinom Gudbarom”dajen kiton_youtubeprintscreen

Jugoslovenska kinoteka vas u četvrtak 2.marta poziva na projekciju filma “U potrazi za gospodinom Gudbarom” (Looking For Mr. Goodbar). U glavnim ulogama su Dajen Kiton, Ričard Gir i Ričard Bruks.

4 Ben Akiba: Veče stand up komedijestendap_facebook

U četvrtak, 28. februara sa početkom u 20.30 časova – veče stend up komedije!

Reč je o tematskoj predstavi koja govori o onome što pogađa najveći broj naročito mladih ljudi u Srbiji, a to je velika nezaposlenost. Često čak i oni koji rade, za svoj rad dobijaju apsurdno male plate za koje “ne znaš da li da se smeješ ili da plačeš”. Kako od ta dva biraju smeh, a i kako se i sami dovijaju za egzistenciju, Nenad, Miloš i Raša su osmislili show koji će vas nasmejati a možda i zamisliti. Nađite ih na FEJSBUKU.

5 Izložba: Barcelonabarselona_facebook

Izložba fotografija Movie Box, čija je autorka Silvia Czepl biće otvorena u ponedeljak 20. februara u 19 časova u galeriji Бартcелона.

Silvia Czepl stvara umetnost od nađenih snimaka, koje obično pronalazi u svojim pretgama po buvljacima. Serija Filmske kutije je u celini zasnovana na crno-belim fotografijama i portretima nepoznatih osoba. Njen fokus u odabiru fotografija je u pozi njenog objekta, u zaleđnom pogledu, ili značajnom pokretu. Radeći sa ovim anonimnim slikama, koje potiču iz prve polovine dvadesetog veka, umetnica se inspiriše pokretom ili pak mirovanjem fotografisane osobe.

Njene manualne intervencije su u vidu igre sa ovim snimcima, selektujući objekte i dodatke ona ide ka tome da naglasi pokret. Posmatrač će biti u mogućnosti da razume i apsorbuje ove umetničke radove, ukoliko uključi smisao za humor, ironiju I neposredno odreaguje.

Silvia Czepl je studirala na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Lincu, Austrija.  Njena fascinacija starim fotografijama počela je već tokom njenog studiranja na univerzitetu. Od tada ona eksperimentiše sa ovim fotografijama na razne načine kreirajući skulpture i dvodimenzionalne radove. Pored kreiranja svoje umetnosti, Silvija drži umetničke radionice i bavi se sportom, u okruženju koje je najviše inspiriše, prelepa austrijska sela.

Izložba traje do 4. marta i organizovana je u saradnji sa Austrijskim Kulturnim Forumom.

 

Izvor: BIZLife, urbanbug.com

Foto: Facebook

Piše: A. M.

Komentari 2

  1. Natasa

    Molba za redakciju je da azurira predloge. Datum predloga Gde sledece nedelje je 25.02., a predlog broj 3. je za 02.02.:Jugoslovenska kinoteka vas u četvrtak 2.2 poziva na projekciju filma „U potrazi za gospodinom Gudbarom“ (Looking For Mr. Goodbar).
    Izložba ili film: Gde sledeće nedelje?18:59 Beograd, 25/02/2017, http://www.bizlife.rs/lifestyle/afterhour/izlozba-ili-film-gde-sledece-nedelje/

    • mm BIZLife

      Natasa, hvala na sugestiji. Greska je u datumu i sada je ispravljena. Pozdrav