Izložba, predstava, film… Gde sledeće nedelje?

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd na početku jeseni, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1 KC GRAD: Izložba Sonje Lundin „Dobro drvo“ kcgrad_facebook           

Februar mesec je po mnogima melanholičan, možda je s toga idealan za otvaranje izložbe Sonje Lundin pod nazivom Dobro drvo, kojom će se ova mlada samouka slikarka predstaviti beogradskoj publici. Izložba će biti otvorena u ponedeljak 20. februara u 20 časova u KC Grad-u.

Lundin svoje slikarstvo bazira na ekspresiji, boji a koncept na intimizmu i introspekciji. Dobro drvo je nostalgična i sentimentalna izložba koja skreće pažnju njeno kolebljivo razumevanje pojma dom i stalno propitivanje kako zamrznuti osećaj pripadnosti. Osnovnu temu postavke čine toplina i sigurnost nastale kroz samospoznaju koju ima samo osoba sa čvrstim korenima.

Bavljenje identitetom uočeno je na savremenoj umetničkoj sceni, a kroz Veliku galeriju prošlo je mnogo umetnika koji su elaborirali ovu temu na različite načine ističući pojedine njene aspekte, pa tako i Lundin razmatra pojam doma kao nešto što određuje pripadnost individue, kao jedan od važnih aspekta identiteta.

Ime izložbe inspirisano je knjigom iz detinjstva, autora Šel Silverstajn koja se bavi detetom čiji je najbolji drug jedno nežno i skromno drvo. Postavku čine slike i crteži, koji će biti zaokruženi simboličnom instalacijom, tako da povežu grad Beograd sa širom slikom koju autorka nastoji da prikaže.

Izložba je prodajnog karaktera, a biće otvorena do 3. marta. Nađite ih na FEJSBUKU.

2 KC Grad: Predstava „Žudnja“žudnja_facebook

KC Grad (Braće Krsmanović 4) vas poziva da u četvrtak, 23. februara sa početkom od 20.00 časova prisustvujete izvođenju predstave „Žudnja“.

Predstava „Žudnja“ nastala je kao direktan odgovor na potrebu. Potebu autora. Potrebu zajednice. Potrebu pozorišta. Sadržaj predstave nastao je dekomponovanjem i ponovnim komponovanjem osnovnog teksta, dok autori predstave stoje pred vama i sa vama dele svoje sadržaje: poetske, ispovedne i lične, referušići se na komad „Žudnja“, ali i na druge  drame Sare Kejn i njenu biografiju. Nađite ih na FEJSBUKU.

3 Jazz Bašta: All That Jazz Festivalall that jazz_facebook

Februar je zvanično mesec džez muzike i to već ceo vek.

Davne 1917. godine, 26. februara, Original Dixieland Jazz Band iz Nju Orleansa snimio je i objavio prvu džez ploču, pod nazivom “Livery Stable Blues”. Godišnjica njenog izdavanja prerasla je u jedinstvenu kulturnu manifestaciju koja se obeležava širom sveta.

Festival ” ALL THAT JAZZ ” posvećen, jubilarnom 100. rođendanu džeza, održaće se od 24.- 26. februara. Trio Nemanje Nikolića provešće nas kroz tri etape ovog muzičkog pravca:

24.02. – DIXIE JAZZ – Prvi džez stilovi, Regtajm i Nju Orleans, kasnije su postali poznati pod jednim imenom – Diksilend.

Zato prvog dana festivala krećemo na putovanje od Nju Orleansa, preko Njujorka, do Čikaga i vraćamo se u doba prohibicije!

25.02. – DISNEY JAZZ – Deset godina nakon izdavanja prve džez ploče, muzika je došla na filmska platna. Prvi zvučni animirani film iz radionice Volta Diznija izašao je 1928. godine. Pokrete i gegove poznatog miša Mikija upotpunili su zvuci džeza.

Ovaj muzički žanr provlačio se i razvijao tokom narednih decenija Diznijevog stvaralaštva.

Pesme iz animiranih filmova slušaćemo drugog dana festivala.

26.02. – CROONER JAZZ – Pojavom mikrofona doživljava svoj vrhunac To je omogućilo pevačima da njihovo izvođenje džez klasika čuju milioni ljudi. Glasom su prenosili emociju, a sami nastupi postali su intimniji.

Pravi naslednik legendi poput Sinatre jeste kanadski pevač Majkl Buble, čijim ćemo pesmama završiti festival. Nađite ih na FEJSBUKU.

4 Jugoslovenska kinoteka: Isterivač đavola

Jugoslovenska kinoteka vas u petak, 24.2 sa početkom od 17.00 poziva na projekciju filma Vilijama Pitera Blati Петак 24.2 “Isterivač đavola”.

5 Atelje 212: Predstava “Deca radosti”deca radosti_youtubeprintscreen

Atelje 212 vas poziva da u utorak 21.2 sa početkom od 20.00 časova prisustvujete predstavi “Deca radosti”.

Deca radosti su poetska drama u kojoj autorka obrađuje temu smene generacija u proteklih 60 godina kolektivne istorije jednog društva, temu rokenrola i “večne mladosti”. U predstavi igraju Filip Hajduković, Gorica Popović, Bojan Žirović, Isidora Minić, Katarina Žutić.

Izvor: BIZLife

Foto: Facebook, youtubeprintscreen

Piše: A. M.