Jake, strpljive, požrtvovane: 7 žena koje pomogle muževima da postanu poznati

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: https://www.pinterest.com/pin/373869206543121934/?autologin=true/Printscreen

Iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, tako bar kažu. Ko zna kakvu bi sudbinu veliki muzičari, umetnici, filmski stvaraoci i pisci doživeli da nije bilo njihovih mudrih, strpljivih i brižnih žena koje umeju da vole. 

Ekstremno talentovani i izuzetni umetnici često imaju i nezgodnu narav, kao i poseban način života koji je trebalo ispratiti. Ipak, one su bile tu, i odajmo im počast za sve što su preživele.

Gala

Sada legendarna Gala nekad se zvala Elena Diakonov, što je tipično rusko ime. Kažu da je Gala ta koja je prva uočila genija u španskom umetniku Salvadoru Daliju. Kada su se prvi put upoznali, Dali je patio od anksioznosti, gonjen svojim demonima. To što ga nisu prepoznavali takođe ga je guralo u depresiju. Gala je postala njegova prva žena, muza, model, majka, lični asistent. Brinula se i o njegovoj karijeri, a organizovala je i izložbe i pronalazila nove klijente.
Sa njom pored sebe, Dali se postepeno lečio, i pronašao novu glad za životom. Od tada, svako delo koje je stvorio potpisivao je ‘Gala-Salvador Dali’. Uvek je govorio da je postao stvaran umetnik zahvaljujući Gali.

Mercedes Barcha Pardo

Gabrijel Marsija Markes (Gabriel Garcia Marquez) sreo je svoju buduću ženu na podijumu za igru kada je imala samo 13 godina. Uprkos njenim godinama, odmah ju je zaprosio. Iako je pristala, morala je prvo da završi školu. Venčali su se 13 godina kasnije.

Mersedes je uvek bila uz svog voljenog „Gabija“. Kada je radio, na sada popularnoj, knjizi „Sto godina samoće“, njihove porodice ostale su bez novca. Bila je hranilac porodice, i podržala je svog supruga i ohrabrila ga da nastavi da piše. Nakon 18 meseci knjiga je završena, ali Markes nije imao novca da kopiju pošalje uredniku. Da bi podržala svog muža, Mercedes je, kako kažu, prodala svoj fen za kosu i seckalicu za hranu. Uskoro, Markes je osvojio svetsko priznanje i Nobelovu nagradu za svoj rad.

Joko Ono (Yoko Ono)

Fanovi Bitlesa često krive Joko za raspad legendarne grupe, ali teškoće u saradnji postale su očigledne i pre nego što je Džon Lenon (John Lennon) upoznao Joko.

Joko je predstavila mladog Lenona magičnom i nepoznatom svetu kreativnosti: avangardnim slikarima, književnosti, i ekstravagantnim performansima. Zahvaljujući Joko, Džon Lenon je lansirao svoj solo album, a naslovna pesma „Imagine“ postala je internacionalna himna za hipije. Džon Lenon je jednom rekao da je samo sa njom istinski srećan, i da Joko i on imaju jednu dušu i dva tela.

Đulijeta Masina (Giulietta Masina)

Brak Federika Felinija i Đulijete Masine trajao je 50 godina i jedan dan. Veliki filmski stvaralac i talentovana glumica bili su različiti: on je voleo da divlja i voleo je žene; ona je, sasvim suprotno, bila verna i odana svom mužu. Nisu podnosili da budu razdvojeni. Kada Đulijeta nije bila na setu sa Felinijem, znao je da pohisteriše i zvao je da je pita za savet oko svakog detalja. Sređivala je scenarije i držala audicije. Iako je bila odlična u njegovim filmovima „La Strada“ i „Nights of Cabiria“, izabrala je da žrtvuje svoju profesionalni karijeru i posveti se briljantnom mužu.

Sofija Tolstoj (Sophia Tolstoy)

Jedan od najvećih, ako ne i najveći, ruski književnik Lav Tolstoj proveo je skoro pola veka sa svojom muzom i ženom, Sofijom. Ona je bila njegov višestruki „anđeo zaštitnik“. Bila je njegov lični asistent, menadžer, negovateljica i izdavač. Prepisivala je čuveni „Rat i mir“ kako bi imali kopije i uređivala rukopis sedam puta od početka do kraja. Kada je njen muž umro 1910. godine, postala je čuvar njegovog kreativnog nasleđa. Ona je hrabro stajala uz sve ekstravagantne neobičnosti svog muža, čak i kad njega više nije bilo.

Una O’Nil (Oona O’Neill)

On je od mene napravio zrelu ženu a ja sam ga održavala mladim,“ rekla je Una O’Nil o Čarliju Čaplinu. Ona je upoznala Čaplina, kada je imala samo 17 godina, i tada je trebalo da tumači jednu od uloga. On je tada već bio poznati komičar od 54 godine! Una i njen otac prekinuli su kontakt, jer se on protivio vezi zbog velike razlike u godinama.
Una i Čaplin bili su u braku preko tri decenije i imali su osmoro dece – pet ćerki i trojicu sinova, i ostali su zajedno do njegove smrti 1977. godine. O’Nil je odustala od karijere i postala posvećena žena i majka. Ona je bila jedina muza u životu glumca koji je mnoge usrećio.

Klementina Čerčil (Clementine Churchill)

Britanski premijer, oficir britanske vojske, beskompromisni političar i državnik Engleske, Vinston Čerčil (Winston Churchill), pored svoje voljene Klementine postajao je nežan i naivan dečak. Bila je njegov odani prijatelj i saveznik.
Klementina je bila jaka i samouverena žena, koja je odbijala da živi u senci svog velikog muža. Umesto toga, par je došao do svoje ljubavne formule. Komunicirali su putem pisama i čestitki, u kojima su jedno drugo nazivali imenima ljubimaca. On je bio njeno „prase“ i kasnije „prasac“ a ona je bila njegova „mačka“. Izgleda da Klementina zna tajnu kako da održi romansu živom, čak i nakon 57  godina braka.

Izvor: BIZLife

Foto: https://www.pinterest.com/pin/373869206543121934/?autologin=true/Printscreen

Piše: N.V.