Kako da odrastete (kada dođe vreme za to)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nismo se rodili sa sposobnostima odraslih. Ovako počinje svoj tekst na sajtu “Psychology Today” Džon Kim, terapeut. Pročitajte šta ima da kaže na temu odrastanja, što je, u suštini, neprekidan proces.

„Ne postajete tek tako odrasli kada napunite 18. Neki to ne postanu ni sa 40 godina. Odrastanje je proces. Potrebno je mnogo grešaka, padova, i teških podsetnika života i iskusnih odnosa. Kako odrastamo, prihvatamo odgovornosti, poslove, a duboko u sebi smo deca koja uče korak po korak. Odrastanje je vežbanje, praktikovanje.

Takođe se naše definicija „odraslosti“ promenila. Na primer, kada se ponašam kao idiot sa svojim prijateljima, pričam bezobrazne viceve i šaljem urnebesne poruke, to su pokazatelji da sam nezreo. Ali, danas, verujem da nam je svima potrebno malo šale u životima. Na taj način ne uzimamo sebe za suviše ozbiljno. Šala, nezrelost, „ludost“ – može da bude lek, ako se dozira kako treba.

Imam 43 godine, i, i dalje učim kako se odrasta. Ali, ovde su neke definicije kako bi odrastanje trebalo da izgleda:

1.Nemojte biti bezobrazni.

Deci je dozvoljeno burno da reaguju, udaraju ili bacaju stvari, i da imaju izlive besa. Ovo je deo njihovog procesa odrastanja u kome uče da im te reakcije ne služe ničemu. Kao odrastao čovek, imate kapacitet da zastanete i izaberete drugu reakciju. Imate svest o tome kako vaše reči i dela utiču na druge. I to pre nego što uopšte odgovorite.

2. Uzmite potpunu odgovornost za to gde ste sada.

Možete da se žalite na svoj život, i neke od tih žalbi su potpuno na mestu. Ali, ako hoćete nešto da menjate i da se izvučete iz živog peska, moraćete da preuzmete potpunu odgovornost za to gde ste sada. Način razmišljanja žrtve neće vas nigde dovesti.

child-1864718_640

3. Volite jako i odgovorno.

Bili ste povređeni. Svi smo. Nemojte se iza toga kriti. Volite kao da vas nikada nisu povredili, budite neustrašivi, ranjivi, pokažite se, izložite se.
Druga polovina je odgovornost. To znači da komunicirate. Ne ostavljajte ljude u mraku. Nemojte bezrazložno povređivati druge. Nemojte biti kukavica.

4. Prestanite da lažete.

Da, druge, ali što je još važnije – sebe. Ništa se ne može izgraditi bez istine. Deca mogu da veruju u sopstvene laži, oni žive u fantaziji. Ali, ako lažete sebe uvek ćete biti nezrelo derište.

5. Kako stojite s egom?

Postoji ta zdrava doza ega kojima nam je svima potrebna. Ali, prevelika količina blokira potencijal. Zajedno sa strahom, ego nas sprečava da budemo ono što jesmo i da ostvarimo svoj puni potencijal. Naša moć je da dajemo, a ne damo uzimamo.

boys-1149665_640

6. Pozovite ljude.

Prestali smo to da radimo. Šaljemo poruke, mejlove… jer nam je tako lakše. Tehnologija nas je istrenirala da se krijemo iza telefona, umesto da ga koristimo da se zbližimo sa ljudima. Razgovor, a posebno razgovor licem u lice, mnogo više vredi i znači od dopisivanja. Tako se grade odnosi.

7. Brinite o svojim stvarima.

Budite svesni svojih problema, okidača, percepcije stvari, reakcija, i kako sve to utiče na druge, posebno na odnose (sa drugim ljudima). Ako ne brinete o svojim stvarima, o odnosima, o svemu onome što vas se tiče, suočićete sa neuspesima i lošim vezama.

8. Budite zahvalni.

Deca žele samo više i više. Odrasli žele različite stvari. Budite zahvalni za sve što imate – odnose, prijatelje, porodicu, stvari, posao, uključujući i ona poglavlja vaših života kojih bi se najradije otarasili, sve što se iskusili, sve borbe, lekcije, poteškoće, promene, za sve kroz šta ste prošli, i što vas je učinilo baš takvim kakvi jeste. Budite zahvalni što ste izabrali da budete odrasli.”

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.