Kako nas „krađa“ od velikih pisaca uči da bolje mislimo i razmišljamo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube printscreen

Svi smo imali dane u kojima su nam ideje presušile i kada ne možemo da nađemo pogodnu reč da opišemo stvari na koje mislimo. Onda se setimo svih tih divnih rečenica Ernesta Hemingveja i pitamo se kako nikada nismo bili dovoljno dovitljivi da ih se sami setimo.

Zapravo, nije toliko teško pisati kao Hemingvej. Morate samo da kradete od njega.

Kada čitate neke odlične delove knjiga velikih pisaca, možete zamisliti sebe u ulozi pisaca. Možete, zapravo, prići jedan korak bliže tako što ćete od njih „ukrasti“ nešto. Naravno da nećete biti plagijator, ali ćete naučiti neke veoma važne veštine pisanja od velikana.

Frensine Prose nas pita kako možemo bolje da pišemo ako čitamo namenski – izvanredno pisanje je povezano sa stilom pisanja. Sve je o tome da se prava reč stavlja na pravo mesto, a to možete naučiti ako čitate tuđa dela. Evo i saveta kako da poboljšate svoju veštinu pisanja…

Razmislite o tome kako oni koriste reči

Biranje pravih reči može podići standard pisanja. U  Frensinoj knjizi možemo naći izjavu da su reči sirovine od kojih se stvara književnost. Čitaoci mogu da čitaju svaku reč i da analiziraju izbor reči. Postavljaćete pitanja kao što su: „Zašto pisci koriste ove reči?“ i: „Na šta ove reči ukazuju?“ Na kraju krajeva, možete naučiti da ih iskoristite da biste poboljšali sopstvenu veštinu pisanja.

Razmislite o tome kako oni razvijaju ideju

Dobra književna dela ne samo da sadrže zanimljive ideje, nego i poseduju formulacije sa izgrađenim rečenicama. Proza razmatra kako „dobro sročena rečenica prevazilazi vreme i žanr“. Ona misli da je pisac koji vodi računa o tome šta čini dobru rečenicu na dobrom putu. Možete naučiti šablone rečenica i upotrebu reči od dobrih pisaca i onda ih koristiti na pogodne načine kada izražavate sopstvene ideje.

Džordž Orvel  je rekao da je na njegov rad uticao stil Samerseta Moma. Pisanje je isto za sve i nije razčito od svake druge veštine koju možete naučiti, a najbolji način da je usavršite je da učite od najboljih.

Više čitajte i mislite izvan reči

Dakle, počnite sa čitanjem sada. Umeso što prolazite kroz svaki članak reč po reč, mislite izvan reči. Pročitajte knjige koje volite i budite analitičniji prema njima ovaj put. Zabeležite ako naletite na neke neke odlične rečenice ili ideje.

Izvor: BIZLife, lifehack.org

Foto: Youtube printscreen

Piše: A. M.