• English
X

Afterhour

Kako nas pametni telefoni zaglupljuju: U prostoriji ima mesta samo za jednog

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kognitivni kapacitet i sveukupna moć mozga značajno se smanjuju kada je vam je pametni telefon na dohvat ruke, ili „na vidiku“ – čak i kada je isključen i kada je poklopljen – pokazala je skorija studija a prenosi sajt „Psychology Today“.

U ovoj studiji utvrđeno je da ispitanici imaju bolju sposobnost da pamte i procesuiraju podatke kada njihovi pametni telefoni nisu u istoj prostoriji sa njima.

Studija iz juna prošle godine pokazala je da prosečni korisnik pametnog telefona proveri telefon oko 85 puta na dan. To uključuje i proveravanje odmah nakon buđenja, pre spavanja, a ponekad i usred noći.

Da li ste ikada iskusili manjak fokusirane pažnje i neraspoloženja koje je prouzrokovalo iskušenje zvano „radnja koja mora biti zadovoljena“, odnosno konstantna potreba da se proveri telefon? Da li imate problem da se fizički odvojite od svog telefona? Većina ljudi ima, čak i autor sajta „Psychology Today“ piše o tome da telefon ostavlja u autu dok u kafiću piše blog.

Dakle, telefon bi trebalo da sklanjamo sa vidika kada želimo da budemo potpuno prisutni – dok se igramo sa detetom, dok smo sa prijateljima i porodicom, kada gledamo neki film ili slušamo pesmu, dok radimo radnje koje iziskuju mentalne napore…

Dve odvojene studije nedvosmisleno su pokazale da bez obzira koliko ste vezani za svoj telefon, ili bolje reći „zavisni od njega“, ako nije u istoj prostoriji sa vama, bolje ćete se pokazati u mentalnim zadacima.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.