Kultura: promocija knjige ili izložba?

Ako ste se pitali kakav nam to kvalitetan kulturni sadržaj nudi Beograd u narednih sedam dana, BIZLife je odlučio da vam pomogne i predloži pet kulturnih događaja koje ne biste smeli da propustite sledeće nedelje.

1 Dom omladine Beograda: Promocija knjige „Disciplinovanje demokratije“elektropionir_facebook

U utorak 14. marta u 19h u holu Dom omladine Beograda, odmah pored knjižare Beopolis, biće održana promocija knjige “Disciplinovanje demokratije – klasične kritike i moderna sporenja” autora Đorđa Pavićevića i Marka Simednića. Razgovor o knjizi će moderirati Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga koja je i izdala ovu knjigu. Nađite ih na FEJSBUKU.

2 Kulturni centar Grad: Goran Marjanović, minijature u Grafituelektropionir_facebook

Ponedeljak 13. mart rezervisan je za otvaranje neobične izložbe minijaturnih skulptura od grafita Gorana Marjanovića. Ova izložba je Marjanoviću druga samostalna, a prva pred beogradskom publikom. 2005. godine autor ulazi u svet minijaturne skulpture i počinje da radi u drvetu i pluti. Eksperimentišući dalje sa materijalima 2012. godine otkriva grafit i nastaju prve minijature na srcima grafitnih olovaka. Inspirisan je Daliton Getijem, umetnikom koji je poznat po ovoj tehnici, a na izložbi prikazuje svoja najnovija ostvarenja u grafitu. Nađite ih na FEJSBUKU.

3 Monk’s bar: Večeri tradicionalne irske muzike / Trad Sessionselektropionir_facebook

Dejv Donahju (Bodhran, gitara, usna harmonika) i Triš Haton (violina) atmosferom će vas odvesti do Irske, svirajući tradicionalnu i savremenu irsku muziku, u akustičnom stilu, u prijatnom Monk’s baru. Dejv i Triš koji već godinama imaju svirke i gostovanja po pabovima po celoj Irskoj a i šire, donoseći staru veštinu seisiun (večeri muzike) u Beograd ovog marta tokom tri specijalne večeri.

Prijatna i domaća atmosfera Monk’s Bara na Vračaru je razlog zbog kojeg je baš on izabran da bude ovogodišnji bar festivala, tokom BIFa 5. Čavrljanje, smeh, pevanje i piće su sastavni deo naše kulture. Tradicionalni (irski) bend iz Kilkenija će svirati tokom tri večeri, od 15. do 17. marta. Pridružite nam se u pesmi i upoznajte umetnike i goste festivala, u periodu od 6. do 22. marta dok proslavljamo svetog Patrika. Uživajte u Guinness pivu kao i Jameson Irish Whiskey ili već nekom drugom piću po svom izboru. Nađite ih na FEJSBUKU.

4 Nedelja svesti o mozguelektropionir_facebook

U Beogradu se, od 13. do 19. marta 2017. godine, održava jedina manifestacija u celini posvećena fascinantnim tajnama čovekovog mozga, Nedelja svesti o mozgu. Obuhvatiće brojna zanimljiva predavanja iz oblasti neuronauka, tribine, posete laboratorijama, interaktivne radionice i izložbe, i bogat program posvećen najmlađima. Ulaz na sve događaje je, kao i do sada, besplatan.
Nedelja svesti o mozgu 2017. sa sloganom „Mozak u zemlji snova“, pokušaće da Vam približi i razotkrije tajne mističnog sveta spavanja i sanjanja. Ovaj motiv predstavlja vodeću tematiku naučne izložbene postavke u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti.

Renomirani predavači Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, govoriće o neobičnim temama; biće reči o demencijama sa ranim početkom, povećanoj pospanosti kod ljudi (hipersomnijama), vezi između Mocarta, rokenrola i mozga, glavoboljama, Alchajmeru, bolesti i poremećajima neuromišićne spojnice i mnogim drugim predmetima neuronaučnih istraživanja. Stručnjaci sa Instituta za histologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu razotkriće nam istinu o regeneraciji nervnih ćelija, noćnom učenju i ishrani u kasnim satima. Na ostalim predavanjima bićete u mogućnosti da saznate o uticaju buke na spavanje, načinu na koji kosmonauti spavaju, kako donosimo odluke, povezanosti čoveka i kompjutera, negativnim uticajima nedostatka sna, i drugim zanimljivim temama.

Nađite ih na FEJSBUKU.

Izvor: BIZLife

Foto: Facebook

Piše: A. M.

Komentari 2

  1. Irena

    Kako doći do programa (rasporeda i mesta predavanja i tribina) ovogodišnje manifestacije „Nedelja svesti o mozgu“? Ne može se ništa naći na netu!