Medalje za naše mlade fizičare, hemičare i matematičare

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

I ove godine su učenici srednjih škola iz Srbije osvojili prestižna odličja na međunarodnim olimpijadama znanja, nakon što su prošli nacionalne olimpijade koje organizuje kompanija NIS.

Ove godine, učenici srednjih škola iz Srbije osvojili su 15 medalja na međunarodnim olimpijadama iz fizike, hemije i matematike. Takmičenja su tokom jula održana u Brazilu, na Tajlandu i u Indoneziji, a naši predstavnici na ovim prestižnim svetskim olimpijadama izabrani su nakon Olimpijada znanja iz matematike, fizike i hemije, koje, već tradicionalno, iz godine u godinu organizuje kompanija NIS. Ova podrška organizuje se u okviru njihovog korporativnog programa „Energija znanja“ koji je usmeren na afirmaciju mladih i talentovanih učenika širom Srbije.

docek pobednika olimpijade iz matematikeNajveći uspeh ostvarili su učesnici 48. Međunarodne olimpijade iz fizike, koja je održana u gradu Jogjakarta u Indoneziji. Osvojili su pet medalja, od kojih jednu zlatnu i četiri srebrne. Ovo je ujedno i peta zlatna medalja i najbolji rezultat koji su mladi takmičari iz Srbije ostvarili na do sada održanim međunarodnim takmičenjima iz fizike za srednjoškolce.

U konkurenciji 111 zemalja, Srbija je na 58. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike ove godine zauzela sjajno 18. mesto. Pojedinačno, osvojene su četiri srebrne i dve bronzane medalje, a sva odličja na takmičenju u Rio de Ženeiru osvojili su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda.

Na međunarodnoj hemijskoj olimpijadi na Tajlandu, naši učesnici su osvojili četiri medalje- jednu srebrnu i tri bronzane. Pored predstavnika iz Matematičke gimnazije u Beogradu, na ovom takmičenju briljirali i srednjoškolci iz Užica i Sombora.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo