Mirisima do poslovnih uspeha

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Piše: Snežana Mitrović, dipl.farmaceut i aromaterapeut, „Ettera“

Borba protiv stresa postala je imperativ 21.veka

Kada pričamo o stresu kao pošasti savremenog doba, moramo da razlikujemo hronični stres i akutni stres. Akutni stres ne možemo da kontrolišemo, on se jednostavno dešava usled nekog šoka ili usled neke iznenadne vesti; tada kreće jače lučenje andrenalina , sledi reakcija „bori se ili beži“ i usled odbrane organizma od stresa dolazi do skoka krvnog pritiska i skoka nivoa šećera u krvi. U tim slučajevima treba se „uzemljiti“, povratiti ravnotežu i tu najefikasnije deluje etarsko ulje lavande, koje može da se utrlja u dlanove i da se duboko udahne četiri do pet puta. Ovakve tehnike opuštanja mogu jako brzo da deluju, da spuste pritisak i uvedu organizam u mirno stanje. Takođe, u ovakvim situacijama pomaže i etarsko ulje origana koje nije tako prijatnog mirisa, ali ono utiče na parasimpatikus i vrlo brzo dovodoi do umirenja. Ako osetite da vam je, narodski rečeno, skočio pritisak, srce počelo nekontrolisano da lupe i osećate vrelinu u licu, preporučljivo je udisanje etarskog ulja ruže ili nerolija ( cveta pomorandže), ilang ilanga ili jasmina. Ova etarska ulja mogu da se udišu ali mogu i da se nanesu na predeo oko grudne kosti i na pulsne tačke na zglobovima, što će vrlo brzo „oboriti“ pritisak i dovesti do smirenja.

Hronični stres jako opterećuje ljude; kaže se da kada čovek momentalno ne odgovori na neki stres i odloži reakciju, on ipak konstantno razmišlja o njemu, kora nadbubrega stalno luči hormone tako da čovek, zapravo, drži sebe u permanentnom stresu. Taj stres dovodi do iscrpljenja, odnosno, upravo zbog tog kontinuiranog lučeja hormona nadbubrežne žlezde, hronični stres deluje na čitav hormonski sistem, tiroidnu žlezdu, hipofize ( što dovodi do nesanice) i, na kraju, čovek dođe u stanje iscrpljenosti koje vodi u depresiju. Da bismo to sprečili, možemo da koristimo brojna etarska ulja koja opuštaju i „podižu“, i u tim slučajevima mogu se koristiti kombinacije ulja. Jedno od najboljih etarskih ulja je ulje pačulija, koje je odlično za mentalni umor jer je izuzetno opuštajuće ili ilang ilanga, i njih je najbolje koristiti kada dođemo kući sa posla, dakle kada želimo da se potpuno opustimo.

Ujutro, kada dolazimo u kancelariju i kada su nam potrebni radni elan i svežina, koriste se etarska ulja citrusa, prvenstveno limuna, narandže i bergamota. Bergamot je najpoznatiji antidepresiv, diže nivo seratonina i dopamina i, jednostavno, ljudi su bolje raspoloženi i više radno sposobni. Limun osvežava um, podstiče koncentraciju i cirkulaciju a jako su korisna i etarska ulja pomorandže i mandarine. Za njih su rađena klinička istraživanja i dokazano je da deluju na suzbijanje straha tako da dobro, pred neki važan sastanak ili pregovore, udisati ova ulja prosto da biste „razbili tremu“ i bili sigurniji u sebe. Ukoliko je mentalni umor jak a potrebno nam je da razbistrimo um i da odgovorimo nekom zadatku, u tom slučaju je izuzetno efikasno etarsko ulje ruzmarina i etarsko ulje timjana, koje vrlo brzo podiže nizak krvni pritisak, čini vas sigurnijim i pomaže u lakšem donošenju odluka.

Ono što bi svako trebalo da ima u kancelariji je etarsko ulje mente, jer nam ona ubrzava razmišljanje, pomaže da „prihvatimo“ ono što ne možemo na mentalnom nivou ( kada kažemo da neku informaciju prosto „ne možemo da svarimo“)… Menta je dobra i u slučaju napada migrena, koja nam se svima sve češće javlja zbog dugotrajnog gledanja u monitor i sedenja u zatvorenom prostoru; u tom slučaju je nanosimo na slepoočnice, pulsne tačke i vratni deo i vrlo brzo „dolazimo sebi“, odmorni kao posle spavanja. U radnom prostoru je dobro imati i etarsko ulje tamjana, koji se ne koristi uzalud vekovima u svim hramovima svih veroispovesti. On ima blago sedativno dejstvo, deluje antidepresivno i uravnotežuje um. Etarsko ulje eukaliptusa je fantastično jer je ulje koje osvežava um, čini da lakše prodišete i jako je efikasno kod uništavanja grinja. Ukoliko ujutro, kada se probudite, osećate mučninu zbog anksioznosti i straha od nečega na poslu ili jer ste radili do kasno, na pulsne tačke nanesite etarsko ulje đumbira koje će vrlo brzo suzbiti simptome „menadžerske bolesti“. Jako je korisno napraviti „paketiće“ u kojima će biti parčići vate natopljeni etarskim uljem mente, koje ćete ubaciti u kesice koje mogu da se čvrsto zatvore pri vrhu. Dok vozite, recimo, ili pred neki sastanak, dovoljno je da otvorite kesicu i udahnete. Kada se etarska ulja nanose direktno na telo efekat je vrlo brz ( potrebno je 15 minuta do pola sata da se ulje resorbuje kroz kožu i ode u cirkulaciju). Ali, ukoliko želimo da postignemo psihofizički balans, bolje je da se ulja udišu, jer je efekat ravnomerniji i kontinuirani.

Kada se završi naporni radni dan, idealno bi bilo da, kada dođete kući, sebi priredite jednu aromaterapijsku kupku. Napunite kadu toplom vodom, stavite mešavinu etarskih ulja ( koja se uvek stavljaju u so, med, slatku pavlaku ili vašu omiljenu kupku, da bi se bolje rastvorila u vodi ) i legnete i opustite se. Topla voda će otvoriti pori, etarska ulja će brže prodreti kroz kožu i imaće veći efekat. Za opuštajuće kupke idealna su etarska ulja tamjana, nerolija, lavande, ruže…
Preporučljivo je da se u kupku stavi i takozvana gorka so, odnosno magnezijum sulfat; njime organizam dobija veću količinu magnezijuma koji mu je potreban baš zbog tog stresa, jer svi koji su od stresom troše više magnezijuma.

Kako se koriste etarska ulja?

Jedino etarsko ulje koje može da se koristi nerazblaženo je ulje lavande, sva ostala moraju da se mešaju sa takozvanim baznim uljima ( bademovo, jojobino, maslinovo…) i to u razmeri tri do pet kapljica etarskog ulja na jednu supenu kašiku baznog. Ovako pripremljenu mešavinu možete držati i u kancelariji, u malim bočicama nalik parfemskim, i po potrebi, tri ili četiri puta dnevno ga naprskati na pulsne tačke. Što se tiče upotrebe čistih etarskih ulja u kancelariji ili u životnom prostoru, neophodno je imati difuzer ( različite vrste mogu da se nabave i na našem tržištu) u koji ćete, nekoliko puta dnevno, ukapati tri do šest kapi čistih etarskih ulja, koja će se raspršiti po prostoru. Prvo, imaće antiseptički afekat ( ubijaju plesni, grinje, bakterije, viruse), pročišćavaće atmosferu a u isto vreme daju bolju psihološku podlogu za rad.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay