MOJA ŽIVOTNA FILOZOFIJA: Minja Miletić

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Printscreen

Minja Miletić je voditeljka televizije “N1”, i za BIZLife magazin otkriva svoju “životnu filozofiju”.

U današnje vreme kada su gotovo sve vrednosti „poremećene“, koje su to novinarske vrednosti i kodeks od kog Vi ne odstupate?

Kada pogledate medije, stepen njihove tabloidizacije i senzacionalizma, zaista se zapitate da li postoji Kodeks novinara i zakoni koji uređuju tržište i rad medija. Kodeks počinje rečenicom da je dužnost novinara da sledi profesionalne i etičke principe sadržane u tom dokumentu. Tu smo već u problemu, jer jedan deo naših medija ne poštuje ni ono na šta ih zakon obavezuje, a zamislite kakav odnos imaju prema nečemu što se definiše samo kao dužnost. Verujem da starlete, politički spinovi, teorije zavere i crna hronika nisu jedini način da dođete do publike, iako je sigurno to najbrži i najlakši put. Može to i drugačije, tako što ne zatvarate oči pred ovim što svi vidimo, tako što se fokusirate na činjenice i pokažete spremnost da čujete obe strane svake priče, tako što nudite analizu onih koji su za to stručni i tako što u svemu što radite poštujete pravo javnosti da sazna istinu.

Šta Vi gledate na televiziji?

Informativni program N1televizije, zatim informativni program i političke emisije drugih televizija i naravno, volim da pogledam neki dobar film ili putopisnu emisiju.

Rad u medijima je specifičan na mnogo načina, što mogu da razumeju uglavnom samo oni koji se tim poslom bave. Da li Vam je, nakon radnog dana, potreban „mentalni detoks“ i vreme za sebe; kada recimo ćutite, čitate knjigu… ?

Ne detoksiram se toliko od posla, više od telefona koji neprestano zvoni. Rad u medijima je drugačiji upravo zbog toga što ne postoji kraj radnog vremena, ne postoji vikend, jer jedino što ne smete da uradite je da se isključite i prestanete da pratite dešavanja. Volim da čitam i to radim pre spavanja i ne pamtim kada sam poslednji put otišla na odmor bez knjige, jer me čitanje opušta.

Iako se medicinom nikada niste bavili, da li vidite neku sličnost između svog zvanja i nesuđene profesije i zanimanja kojim ste odabrali da se bavite. I jedni i drugi, zapravo, pomažu ljudima a novinari, ukoliko to izaberu, mogu da pomognu ne samo pojedincu već i celom društvu?

Svi mi koji radimo u medijima, živimo u uverenju da kroz svoj posao pomažemo ljudima. To je bila moja motivacija zbog kojih sam upisala i završila medicinu. Zato se danas trudim da ukazujem na probleme, da uradim ono što je u mojoj moći da nečiji problem ne ostane nevidljiv, a on bespomoćan bez rešenja. Nažalost, probleme mediji ne rešavaju, ali mogu se potrude da ne postanu zaboravljeni.

Otkako ste na N1 profilisali ste se kao „strogi ali pravedni“, sagovornicima je jako teško da izbegnu odgovore na Vaša pitanja, ma koliko se trudili… Da li ste tako „nepopustljivi“ i u privatnom životu?

To je utisak koji me prati već neko vreme i nema poente da dokazujem da nisam osoba koju bi bilo ko mogao da okarakteriše kao strogu. Moj je utisak da sam u privatnom životu mozda previše popustljiva i slaba na meni drage osobe. Verujem da moji najbliži koriste moju toleranciju koje nema za one koji u studiju beže od odgovora na pitanja.

Koju osobinu ste stekli a koju izgubili s vremenom?

Stekla sam osobinu da budem tačna, što je veoma važno kada radite živi program, a izgubila osećaj za planiranje svog vremena, zbog čega nekada i dobijam pritužbe od prijatelja i porodice.

Da ste antički filozof, po kojoj izreci biste voleli da Vas pamte mlade generacije?

Mnogo mi je bliži Duško Radović od antičkih filozofa i često volim da se setim njegove misli: „Pametni i skromni ljudi neće ono što ne mogu. Zato se drugima čini da oni mogu sve što hoće”.

Izvor: BIZLife magazin

Foto: Printscreen

Piše: Nevena Azinović