Nova istraživanja: Bakterije u našim crevima utiču na ponašanje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Stomačna flora – svet bakterija koji živi u našem probavnom sistemu – ne postoji samo da bi nam izazvala stomačne bolove ili pomogla da svarimo hranu. Rezultati istraživanja koja se sprovode u naučnim centrima širom sveta ukazuju da ova mala stvorenja imaju veliki uticaj na naše ponašanje, uključujući (potencijalno) i na našu reakciju na strah.

Nova studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta u Los Anđelesu donela je dokaze o još jednoj neobičnoj vezi između našeg stomaka i mozga. Naime, čini se da je deo mikroba utrobe povezan sa regionima mozga povezanih sa raspoložanjem i ponašanjem.

devojka-balon-osmeh-PXProšla istraživanja su otkrila da emocionalne reakcije kod glodara, uključujući i one povezane sa anksioznošću i depresijom,  variraju u zavisnosti od mikroba u utrobi.

Kako prenosi sajt, ISFL sciense, pronađene su dve grupe bakterija koje imaju uticaj na mozak. Za prvu, Prevotelu,  se pokazalo da ima veći uticaj na emocionalni, opažajni i deo mozga koji je povezan sa pažnjom. Druga, Hipokampi bakterija, ima uticaj na emocionalnu regulaciju, svest i pretvaranje kratkotrajnih uspomena u dugoročne.

Ova istraživanja, složićete se, donose veoma zanimljive podatke, a začuđujuće je koliko još uvek malo znamo o svom organizmu.

 

Izvor: Iflscience.com, BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: Ana M.