NAJNOVIJA VEST ZA RODITELJE: Naučnici su dizajnirali pesmu koja bebe čini srećnim

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Mnoga istraživanja pokazala su da odrasli, kao i deca, emotivno reaguju na muziku. Čak i u majčinom stomaku bebe mogu da čuju i zapamte muziku. Ali sa bebama ta istraživanja idu teže, jer ne mogu da kažu šta je to što im se dopada.

Jedan od najsistematičnijih radova pokazuje da bebe više vole ženski glas (nalik glasovima njihove majke) – koji odlikuju energični, visoki tonovi. Ali, njihov emotivni „odgovor“ na muziku je misterija. Koja vrsta muzike ih čini smirenim i ispunjenim? Šta ih čini srećnim?

Muzički psiholog Loren Stjuart (Lauren Stewart) i predavač razvojne psihologije doktor Kaspar Adiman (Caspar Addyman) dobili su zadatak da kreiraju „pesmu za koju je naučno dokazano da čini bebe srećnim“.

Kompozitor je Imogen Hip (Heap), tehnički potkovan muzičar, dobitnik Gremi nagrade, a i od pre godinu i po dana i otac. Istraživači su dali preporuke muzičaru, na osnovu onoga što su otkrili u istraživanjima:

Pesma treba da ima jednostavnu i ponavljajuću glavnu melodiju, ali i „obrte“ koji izazivaju iznenađenje. Zato što bebama srce kuca brže nego odraslima, muzika bi trebalo da bude brža nego što smo navikli. I najzad, pesma bi trebalo da ima ženski vokal pun energije, i najbolje bi bilo da je snimljen dok žena ili devojka koja peva pred sobom ima bebu.

Pred naučnicima je sada još mnogo posla. Treba da sprovedu niz eksperimenata da bi videli kako bebe reaguju na pesmu.

Pogledajte:

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.