• English
X

Afterhour

NAUKA: ’Noćne ptice’ su pametnije i kreativnije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: pixabay

Navikli smo da se držimo pretpostavke da su oni koji ostaju budni noću veoma neproduktivni danju i da su lenji i nimalo skloni radu. Nauka, sa druge strane ima potpuno drugačije mišljenje, a kako je naveo Entrepreneur vreme je da pratimo evoluciju i moderno doba.

Istraživanje psihologa Satoši Kanazave podrazumevalo je pronalaženje povezanosti inteligencije i navika spavanja mladih što je sprovedeno nad preko 20.000 adolescenata. Svima je urađen test inteligencije, a nakon pet godina je ponovljen uz beleženje navika spavanja mladih. Studija se bavila i radnim danima i vikendom.

Istraživanje je utvrdilo da oni najpametniji među njima imaju tendenciju da budu ’noćne ptice’. Ovo je važilo za širok spektar demografskih varijabli, odnosno važilo je skoro za sve. Kako Satoši navodi rani odlazak u krevet je retka zaostavština predaka.

Studija je pokazala i da su oni koji duže noću ostaju budni sutradan trezveniji i mentalno sposobniji duži deo dana. Suprotno predubeđenjima noćne ptice su produktivnije od ranoranilaca. Nakon celodnevnih istraživanja ustanovljeno je da ovi ljudi imaju brže reakcije i da su bili više budni od onih koji rano ustaju.

Ono što naročito krasi ljude koji su budni celu noć jeste kreativnost koju je, po najnovijim istraživanjima, najlakše razvijati noću. Tada se razvija nekonvencionalni duh, a van dnevne rutine i buke se javljaju posebne ideje. Oni su alternativniji i originalniji.

Ipak, navike spavanja dolaze prvenstveno genetikom. Nema svaki organizam iste navike, bioritam i energetski tok. Važno je da ne silite sebe već da dobro oslušnete svoj organizam. Ne terajte se na određeni režim spavanja ukoliko on ne prija vašem organizmu. Dakle pratite svoje telo i u odnasu na to kreirajte svoj dan i obaveze.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: pixabay

Piše: D.G.