Niče za osobe pod stresom: Pitka filozofija za svakodnevnu upotrebu

PinterestFacebookTwitterShare

„Tragačima koji nastavljaju da veslaju i kada se podignu talasi.“

Knjiga „Niče za osobe pod stresom“, koju je izdao „Kreativni centar“, neka je vrsta „priručnika za srećan život“ koji ćete poželeti da imate uvek kod sebe. Kada je teško, kada ne možete da povratite dah, pronađete izgubljeni pravac ili kada ne možete da procenite značaj onoga što vam se tokom dana dešavalo, pročitajte neke od 99 maksima nemačkog filozofa Fridriha Ničea, i uputstva za njihovu praktičnu primenu.

Svako poglavlje knjige započinje aforizmom tog mislioca, a misao je potom protumačena tako da nam pomogne u poboljšanju načina na koji živimo.
Za sve one koji traže nadahnuće i podstrek, za svakodnevnu utehu, za objašnjenje svakodnevnih situacija ova knjiga je idealan priručnik za samopomoć. Deluje blagotvorno na čoveka, baš kao razgovor sa najboljim prijateljem, koji uvek zna da kaže prave stvari. Možda zateknete sebe kako klimate glavom dok čitate, ili se blago smešite… Nema boljeg leka za dušu!

Da bismo vam ilustrovali kvalitet ove knjige, izdvajamo jedan citat. Ovo su dileme sa kojima se svakodnevno suočavamo – Da li to što radim ima smisla? Previše radim, a zbog čega?

„Onaj koji zna zašto živi može se suočiti sa svakim kako.

Stres i dezorijentisanost nas pritiskaju kada izgubimo iz vida svoje životne ciljeve. Protivotrov za osećaj da radimo mnogo ni za šta i za iscrpljenost koja dovodi do izgubljenosti jeste JASAN CILJ, koji daje smisao onome što radimo, nezavisno od dobrih i loših trenutaka što ih taj cilj nosi.

Austrijski neurolog i psihijatar Viktor Frankl smatrao je kako je dovoljno da osoba pronađe smisao u svom životu pa da nadvlada većinu problema koji je muče. Logoterapija teži upravo tome: umesto da se kopa po pacijentovoj prošlosti, ispituje se šta se može uraditi sa onim što postoji ovde i sada, drugim rečima – kako da se pronađe razlog za ustajanje svakoga jutra.

Drama mnogih ljudi nezadovoljnih svojim životom jeste što nemaju ideju o tome kakvim bi životom želeli da žive. A prvi uslov da prestanemo da budemo izgubljeni jeste da znamo bar to gde želimo da stignemo.

Niče, isto kao Frankl pola veka kasnije, ukazuje na važnost pronalaženja razloga za život. Kada nam se život ispuni smislom, napori će odjednom prestati da nas umaraju i postaće neophodni koraci ka cilju koji smo postavili.“

Izvor: BIZLife

Piše: Nada Veljković