• English
X

Afterhour

Oksfordski rečnik proglasio reč godine (Ne brinite, niste jedini koji niste čuli za nju)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kraj godine je vreme kada se sumiraju utisci, prave liste – pozitivne i negativne, svrstavaju uspomene.

Rečnici su izabrali svoje reči godine: Merriam-Webster je izabrao reč „feminizam“, Dictionary.com „saučesnici“, a Cambridge „populizam“. Oskfordski rečnik je izabrao internacionalnu reč za 2017. godinu a to je “YOUTHQUAKE“.

Ako ste se počešali po glavi, ne brinite, niste jedini. „Youthquake“ se definiše kao „značajna kulturna, politička ili društvena promena koja je došla kao posledica akcije ili uticaja mladih ljudi“.
Ova reč trijumfovala je nad jakom konkurencijom: „Antifa“, „broflake“, „kompromat“, „white fragility“ i „Milkshake Duck“.

Bivša urednica magazina „Vog“ (Vogue), Dajana Vrilend (Diana Vreeland) skovala je termin „youthquake“ još 1960. godine, kako bi opisala mladu kulturu „Raskalašnog Londona“. U osnovi, termin se odnosio na promene u modi koje je prouzrokovala Bejbi-bum generacija. A sada promene dolaze u jednom ozbiljnijem obliku, i to u političkom kontekstu. Generacija milenijalaca zamenila je “bejbi-bum” generaciju.

U junu ove godine tokom britanskih parlamentarnih izbora, evidentno je povećan skok u glasanju mladih, a posledice je pretrpela Konzervativna stranka. Talas se proširio na Novi Zeland, Australiju, SAD i druge zemlje.

Mnogi su navijali za „broflake“ kao termin godine. „Broflake“ je pogrdan naziv za konzervativnog čoveka koga lako mogu da uvrede progresivni stavovi.

Podsetimo, prošle godine Oskfordska reč godine bila je „POST-ISTINA“.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay

Piše: N.V.