Orvelova “1984” planula zbog Trampa

PinterestFacebookTwitterShare

Knjiga Džordža Orvela “1984” dospela je na prvo mesto liste bestselera na sajtu za onlajn kupovinu Amazon, posle izjave savetnice Donalda Trampa o “alternativnim činjenicama” u vezi s brojem prisutnih na inauguraciji novog američkog predsednika.

Rast prodaje distopijskog romana o društvu u kojem su činjenice iskrivljene i ugušene “novogovorom” zabeležen je posle tvrdnji nove američke administracije da je na Trampovoj inauguraciji bilo mnogo više ljudi nego što su mediji izveštavali, iako se na fotografijama može videti drugačije stanje.

Tramp polaže zakletvu na inaugiraciji (foto: Youtube)

Tramp polaže zakletvu na inaugiraciji (foto: Youtube)

Novi portparol Bele kuće Šon Spajser izjavio je na konferenciji za novinare da je Trampova inauguracija bila najposećenija do sada.

Trampova savetnica Kelijen Konvej je zatim, na pitanje novinara NBC o tim tvrdnjama, rekla da su to “alternativne činjenice”, što je na društvenim mrežama upoređivano s Orvelovim romanom, koji je po mnogima i preteča rijaliti programa kao što je “Veliki brat”.

Veću prodaju na Amazonu imale su i knjige Sinklera Luisa o izboru autoritarnog predsednika “To je ovde nemoguće”, kao i knjiga Oldasa Hakslija “Vrli novi svet”, ali i analiza Hane Arent “Poreklo totalitarizma”.

Izvor: Beta