Otac prevarant, a on jedan od najvećih dobrotvora: Priča o čoveku koji je sinonim za bogatstvo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Wikimedia

Američki industrijalac Džon D. Rokfeler je rođen 8. jula 1839. godine u Ričfordu, u Njujorku da bi se sa četrnaest godina sa porodicom preselio u Klivlend u Ohaju. Njegov otac, Vilijam Ejvori Rokfeler je bio putujući prodavac zmijskog ulja. Prodavao ga je pretvarajući se da je gluvonem prodavac koji prodaje čudesne lekove i biljne meleme.Od ranog doba je počeo da zarađuje, a prvi ozbiljni kancelarijski posao je dobio sa samo šesnaest godina kao pomoćnik knjigovođe.

Do svoje dvadesete godine Rokfeler je uspeo da zablista u poslovnom svetu i pokrene sopstveni posao – trgovao je senom, mesom, zrnevljem i drugom robom. Pažljivi i studiozni biznismen koji se uzdržavao od preduzimanja nepotrebnih rizika Rokfeler je osetio da su prilike u poslu sa naftom pogodne za zasnivanje biznisa. Tako je 1863. otvorio svoju prvu rafineriju i u roku od dve godine ona je bila među najboljim u zemlji.

Tokom 1870. godine Rokfeler je uspeo da pripoji Standard ojl kompani (Standard Oil Company) koja je odmah postigla profit. Kako su godine proticale, tako je i Rokfelerova novčana moć bila veća koja mu je i omogućila da kupi konkurentske kompanije.

Apstinirao je od alkohola i cigareta veći deo života.

Rokfeler je bio posvećeni Baptista, a kada se penzionisao aktivnije je počeo da se bavi humanitarnim radom, te postao jedan od najpoštovanijih filantropa u istoriji. Od njegovog novca potpomognuto je osnivanje Univerziteta u Čikagu, Institut za medicinsko istraživanje Rokfeler u Njujorku i Rokfeler fondacije. Ukupno, u humanitarne svrhe je izdvojio više od 530 miliona dolara. Sa ženom Laurom, Rokfeler je imao petoro dece, od kojih je ćerka Alis umrla kao odojče.

Danas je Rokfeler porodica nalazi na 24. mestu na Forbsovoj listi što je daleko od stare slave pretka koji je ovu porodicu uveo u poslovni svet.

Još neke zanimljivosti:

Svake godine Rokfeler je proslavljao dan kada se prvi put zaposlio (26. septembar). Ovaj datum mu je bio važniji od rođendana.

Iznajmio je vojnike u toku Civilnog rata 1861. da ne bi išao u rat. To je objasnio ovako: „Želeo sam da idem u vojsku i ispunim svoju dužnost. Ali to prosto nije bilo moguće. Nije bilo nikoga ko bi mogao da me zameni u kompaniji.”

Rokfeler je sa 40 godina oboleo od alopecije zbog koje je izgubio svu kosu sa glave i tela. Dlake više nikada nisu porasle, a 1900. je počeo da nosi različite perike.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Wikimedia

Piše: A.M.