X

Afterhour

OTKRIVENA TAJNA: Zašto Diznijevi junaci nose bele rukavice

Dizni-kolaz
PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Verovatno ste primetili da skoro svi Diznijevi junaci nose bele rukavice na rukama. Iako je dugo smatrano da je to tajna danas znamo da najpoznatija produkcija crtanih filmova za to ima tri dobra razloga. Pogledajte o čemu je reč

1928. godina, Miki bez belih rukavica

1928. godina, Miki bez belih rukavica

Prvi Diznijev lik koji je ’obukao’ bele rukavice jeste Miki Maus, ali on ih nije imao od samog nastanka ovog crtaća već ih je dobio tek nakon godinu dana. Godine 1928. kada je ovaj crtani i nastao bio je crno-beli, a poznati aksesoar Miki je dobio 1929.

Ali zašto je Dizni odlučio da svi njegovi junaci treba da nose bele rukavice?

Postoje tri razloga kompanije Dizni:

-Ušteda vremena-

Kreatori kultnih filmova za decu morali su, starim tehnikama, mnogo da rade da bi stigli da proizvedu dovoljnu količinu materijala. Zato, kako bi ubrzali proces, počeli su da crtaju junake bez mnogo detalja kao što su šape i kandže. Zbog toga su su junaci imali velike glave i oči, tanke i duge udove, sa četiri prsta.

Miki-maus-crno-belo-Kontrast-

U crno-belim crtanim filmovima bilo je teško razlikovati ruke od tela ili predmeta. Bele rukavice pomogle su da se šape istaknu i razlikuju, kao i da se naglase gestovi junaka, piše Bright side.

-Humanizacija-

U svojoj biografiji Volt Dizni je priznao Nismo želeli da Miki Maus ima šape zato što se panašao kao čovek. Tako da smo mu stavili rukavice. Ova taktika je bila toliko delotvorna da su je čak kasnije prihvatili i rivali kompanije Dizni.

kolaz-detlic-dusko

Pogledajte kako su Universal Pictures i Warner Brothers implementirali bele rukavice u svoje crtane filmove.

Povezane vesti

Izvor: BIZLife

Foto: printscreen

Piše: D.G.