Pripadaju “klubu” devastiranih, a natalitet im u porastu

PinterestFacebookTwitterShare

U Svrljigu nisu otkrili izvor nafte ili rudnik zlata, ali su naučili kako da sa pola milijarde dinara godišnje, povećaju natalitet.

Zvanično, pripadaju neslavnom krugu nerazvijenih i devastiranih opština, ali kada je reč o radu lokalne samouprave pokazuju da su među vodećima u Srbiji. I to malo što imaju, dele na ravne časti.

Kada su pre pet godina među prvima u Srbiji pokrenuli program pomoći mladim roditeljima bilo je 60 majki koje su iz budžeta dobijale jednokratno 30.000 dinara i mesečno po 7.500 dinara za dete i još toliko za majku ukoliko živi na selu ili 5.000 ako je stanovnik ove varoši. Prošle godine broj beba je narastao na 100, što je jasan pokazatelj da je stopa nataliteta porasla.

Raduje nas to što svake godine izdvajamo više para za ovaj program jer je on budućnost Svrljiga. Morali smo i da proširimo kapaciteta vrtića, ali to su slatke muke, kaže Jelena Trifunović, kojoj je ovo drugi mandat na čelu opštine sa 14.200 stanovnika.

Pored toga, predsednica je ponosna i na činjenicu da samo 14 odsto budžeta ide na plate opštinskih činovnika. Ovaj podatak nije neobičan ako se zna da po svim kriterijumima imaju 22 činovnika manje od predviđenog broja.

To ne znači da se Svrljižani pate sa lošom administracijom. Naprotiv, prvi su u Srbiji 2012. godine uveli elektronsku dostavu podataka, a jedna su od pet opština koje su do 28. novembra prošle godine obavili popis svih 7.000 nelegalnih objekata.

Moram da istaknem da je to zasluga što Ujedinjena seljačka stranka ima kontinuitet u vlasti od 2004, kaže Jelena Trifunović. Sve što je moj prethodnik Milija Miletić, sada narodni poslanik, započeo samo smo nastavili.

Problem zna da bude to što smo ponekad nestrpljivi i sujetni, pa nećemo da uvidimo da su neki pre nas dobro radili i da to treba nastaviti, kaže ona.

Svesna je, kaže, da su Svrljigu potrebna nova radna mesta, ali tu je na potezu država koja treba da reši imovinu nekih preduzeća u stečaju. Inače, dodaje Trifunović, ovde je veoma uspešna proizvodnja nameštaja u porodičnim preduzećima, kao i uslužna tekstilna delatnost.

Za svaki dinar koji prikupe mesne zajednice lokalna samouprava daje pet dinara za infrastrukturno uređenje. Takođe, 10 odsto budžeta se izdvaja za subvencije poljoprivrednicima.

Izvor: Novosti