Šašavo, ali deluje: Ova vežba može da sagori 6 puta više kalorija od džoginga

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Trčanje je jedna od vežbi uz pomoć kojih može da se sagori najviše kalorija. Ipak, postoji vežba slična njoj, koja sagoreva i 6 puta više kalorija od džoginga. Neki je zovu “retro-trčanje”, a evo i zbog čega.

Ta vežba je trčanje unazad. Da, da, dobro ste pročitali. Kako piše sajt BrightSide, ovo je vrlo efektivna i intenzivna metoda treninga. Smanjuje rizik od povrede leđa i nogu, i pomaže da telo bude balansirano i jače.

Zašto je dobra za gubitak kilaže?

Ovo je kompletna kardiovaskularna vežba, i ne samo da sagoreva kalorije, već je blagotvorna za celu mišićnu grupu, posebno za kvadriceps.

Dakle, 100 koraka unazad jednako je 1.000 koraka unapred, i jedan zamah unazad na traci  za trčanje isti je kao šest koraka unapred.

Naravno, budite oprezni kada koračate unazad, i radite to u kontrolisanim uslovima. Evo nekih benefita od trčanja unazad:

Zateže noge i mišiće

Retro-trčanje jača vaše mišiće a da ne opterećujete kolena.

Sprečava povrede i oporavlja kolena

Kada trčite napred, stalno pravite iste pokrete, što može da dovede do opasnog disbalansa i hroničnih problema sa kolenima. Trčanje unazad smanjuje agresivan uticaj na kolena i poboljšava balans između suprotnih grupa mišića. Takođe, smanjuje rizik od povreda.

Razvija periferni vid i balans

Kada trčite unazad, ne možete i da gledate unazad, zato izoštravate druga čula – poput sluha.

Dobro je za vaš mozak

Time što izlazite iz rutine, vaši mišići rade suprotno od naviknutog, i mozak prati te radnje i prilagođava se – pa i on misli i reaguje drugačije.

Poboljšava držanje tela

Kada trčite unazad, prirodno držite kičmu pravo. Upravo zbog pravilnog držanja tela i kičme, umanjuje se bol u donjem delu leđa.

Generalna preporuka:

Ako planirate da trčite unazad, preporučljivo je da počnete na traci za trčanje, ili na stazi koju dobro poznajete. Linije mogu da vas vode. Možda su za početak trava i zemlja bolji izbor od asfalta.
Ako mislite da ćete se osećati glupo dok trčite unazad, ili ne možete da trčite napolju, koristite svoju traku za trčanje.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: N.V.