Sreli ste školskog prijatelja kojeg ste mrzeli, a sada vam je ok? Nauka objašnjava zašto

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pogledajte fotografiju sebe kao tinejdžera i, pogrešan izbor odeće na stranu, verovatno ćete videti tragove osobe koja ste sada, sa sličnim odlikama ličnosti.

Najduža studija ličnosti svih vremena ukazuje da tokom životnog veka, baš kao što se menja fizički izgled, menja se i vaša ličnost – do neprepoznatljivosti.

Studija počinje sa podacima iz testa rađenog 1950. godine na uzorku od 1,208 četrnaestogodišnjaka. Od učitelja je traženo da koriste šest upitnika kako bi ocenjivali tinejdžere na osnovu šest osobina ličnosti: samopouzdanja, originalnosti, istrajnosti, stabilnosti raspoloženja, i željom da uče. Više od šest decenija kasnije, istraživači su pratili 635 učesnika ove studije, a 174 je pristalo da ponovi  test.

Ovog puta, učesnici stari 77 godina su sami sebe ocenjivali na osnovu šest osobina ličnosti i, takođe odabrali prijatelja ili člana porodice da uradi istu stvar. Sveukupno, nema mnogo preklapanja od testa rađenog pre 63 godine. „Korelacije nisu ukazale na neku stabilnost svih šest karakteristika tokom perioda od 63 godina,“ naučnici su izneli u saopštenju. „Mislili samo da ćemo naći dokaze stabilnosti ličnosti čak i u dužem periodu od 63 godine ali dobijene korelacije nisu potvrdile našu pretpostavku,“ dodali su kasnije.

Otkrića su bila iznenađenje za istraživače jer su prošle studije koje su se bavile istraživanjem ličnosti, na kraćem vremenskom periodu pokazivale doslednost u osobinama ličnosti. Studije koje su trajale nekoliko decenija i koje su pratile učesnike od detinjstva do srednjeg doba su pokazale stabilnost u pogledu osobina ličnosti. Ali najnovija studija koja je pokrila najduži vremenski period ukazuje da je stabilnost ličnosti poljuljana tokom vremena. „Što je duži vremenski period između dve procene ličnosti, to je slabija veza između njih. Naši razultati ukazuju da kada se taj interval protegne na 64 godine, veze skoro i da nema“ ukazuju stručnjaci.

Možda će oni koji su imali impulsivne osobine ličnosti kao tinejdžeri biti zahvalni što će te osobine možda izgubiti kasnike tokom života. Međutim, zaista je zastrašujuća pomisao da će vam cela ličnost biti transformisana.

„Ličnost se odnosi na karakteristične šablone misli, emocija i ponašanja zajedno sa psihološkim mehanizmima jedne osobe“ ističu autori studije.

Ako su vaši šabloni misli, emocija i ponašanja menjaju tokom vremena da li se zaista možete smatrati istom osobom u različitim životnim dobima? Ovo pitanje je vezano za šire pitanje o prirodi sopstva. Na primer, sve je više podataka koji idu u prilog starom budističkom verovanju da je naša misao o stabilnom sopstvu ništa više od iluzije.

Možda vas ovo neće iznenaditi ukoliko ste naleteli na starog školskog prijatelja i shvatili da je on sada potpuno drugačija osoba od one koju pamtite. Istraživanja ukazuju da, kako decenije prolaze, mlađi vi bi isto tako bili neprepoznatljivi.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Piše: A. M.